Alhamdulillah dapat memasak nasi arab.. Dah lama tak makan homemade punyer. Resepi pun main campak2 apa yg ada didapur jer sebab dah lama tak beli rempah segera nasi arab ni. Jom zaas resepinye yok!
NASI ARAB AYAM PANGGANG
Sumber - inahar's cooking time
Ig @drinahar
Untuk air rebusan ayam
8 ketul ayam whole leg
2 biji bawang besar (dihiris)
5 biji bawang putih
1 inci halia
4 sudubesar serbuk kurma
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk kunyit
1 suduteh serbuk lada hitam
2 kiub ayam
Garam
Akar ketumbar
2 biji lada hijau
Air secukupnya
Cara-caranya
1. Masukkan semua bahan, rebus ayam hingga empuk. Keluarkan ayam. Air rebusan digunakan untuk nasi dan juga sup.
Untuk nasi :
4 cawan basmathi
6 cawan air rebusan ayam
5 biji bawang merah- dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
1 biji bawang besar - dimayang
2 biji lada hijau
Rempah 4 sekawan
Minyak sapi
Minyak masak
Daun ketumbar
Kismis
Cara-caranya
Tumis bawang, bawang putih dan rempah 4 sekawan hingga garing
Masukkan beras, cili hijau, daun ketumbar, kismis, air rebusan ayam serta garam perisa.
Didihkan hingga kering- boleh sambung masak dlm rice cooker spt biasa. Bila nasi dah masak, gemburkan dan boleh dihidang bersama taburan daun ketumbar/sup serta bawang goreng. Lebihan air rebusan tu boleh dijadikan sup. Tambah tumisan bawang/bawang putih, daun sup, garam sesuai kan rasa. Masak hingga mendidih siap utk dihidang.
Ayam panggang
Ayam direbus tadi dilumur sedikit serbuk kari, kunyit, garam dan madu. Biarkan sebentar dan bakar dlm oven hingga keemasan (saya panggang jer dlm kuali atas dapur sebentar bagi garing luar ayam tu sikit)
Untuk sos salata hara
2 biji lada hijau
3 biji tomato
2-3 biji cili padi
1/2 mangkuk daun ketumbar
1/2 biji lemon ambil jus
garam & gula
Kisar kesemua bahan dlm blender hingga hancur
Acar timun tomato
timun - potong dadu
tomato - potong dadu
bawang besar- hiris nipis
lada merah
Garam & gula
Perahan lemon
Satukan semua bahan dlm mangkuk dan sejuk dlm petiais. Keluarkan sebentar dan sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment