Assalamualaikum..kembali ketemu semua! Alhamdulillah..arini nak share resepi udang masak berempah ni jer..mudah dan sodap! jom zaass resepinye yok!
RESIPI UDANG BEREMPAH
Sumber - inahar's cooking time
Bahan-bahan :
- 300 g udang
- 1 tangkai daun kari
- 1 sb serbuk kari
- 1 sb serbuk cili / cili kisar
- 1 sk serbuk ketumbar
- 1/2 sk serbuk lada hitam
- 1 labu bawang besar (dimayang)
- 2 biji bawang merah (dihiris)
- 1 ulas bawang putih (dicincang)
- 1 cm halia (dicincang)
- 4 sb santan pekat / susu cair
- garam dan gula secukup rasa
- 1 sb sos tomato
- 1 biji hirisan cili merah
- Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bawang merah, bawang besar, bawang putih , halia serta daun kari sehingga wangi.
- Satukan rempah kari, serbuk cili, serbuk ketumbar dan lada hitam di dalam satu bekas. Bancuh dengan sedikit air.
- Masukkan pes tadi ke dalam bahan tumis tadi dan kacau hingga pecah minyak.
- Masukkan sos tomato, cili merah dan santan. Kacau hingga mendidih.
- Setelah kuah hampir pekat, barulah dimasukkan udang, garam dan gula. Kacau hingga masak. (tak perlu masak terlalu lama)
2 comments:
Waalaikumussalam.
Masakan begini sedap sangat makan dengan nasi beraroma ye Ina.
amie..iye betui tu amie. mkn ngan roti pun ngam gak..hihi!
Post a Comment