Saturday, May 9, 2020

AYAM MASAK KICAP BEREMPAH

Assalamualaikum..arini kita nak kongsi menu ayam masak kicap berempah yg mudah jer utk berbuka..
Jom kita semak resepinye yok.. 

RESIPI AYAM MASAK KICAP BEREMPAH
sumber - inahar's cooking time

Bahan-bahan
1/2 ekor ayam - lumur garam kunyit & goreng hingga masak
1 labu bawang besar - hiris bulat
1 biji lada hidup merah - potong serong
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar rempah kari
1 sudu besar lada hitam - tumbuk kasar atau boleh juga guna serbuk
1/3 cawan kicap lemak manis (cap kipas udang)
1 sudubesar sos tiram
sedikit air asam jawa (boleh ganti dgn cuka)
rempah penumis tiga sekawan- kayu manis, bunga lawang, pelaga
air secukupnya

Bahan kisar
1/2 labu bawang besar
5 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1/2 inci halia
1 batang serai

Cara-cara :
Panaskan minyak dan tumis rempah penumis bersama bahan-bahan kisar hingga wangi. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis sehingga cili garing dan masak. Masukkan rempah kari dan tumis lagi. Kemudian masukkan kicap dan sos tiram. Kacau hingga sebati. Masukkan air asamjawa juga air secukupnya.Setelah mendidih, tambah serbuk lada hitam, bawang besar dan cili hidup. Akhir sekali masukkan ayam yang digoreng. Gaul seketika sebelum ditutup api.

2 comments:

Norlaili A Wahab said...

Wahhhh boleh try ni. Berempah mesti lagi best 😋

inahar ali said...

K.laili..try jangan tak try ye. Hihiii