RESIPI KEK COKLAT CHEESE LARVA BERHANTU
resipi asal - Azlita Masam Manis
sumber 1 - Kak Zu Semanis Gula
sumber 2 - inahar's cooking time
BAHAN BAHAN
KEK CHOCOLATE MOIST ANIS
BAHAN A
1 cawan susu cair
1 cawan minyak jagung / minyak masak
1 cawan susu pekat manis
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula halus / gula castor
*satukan
2 biji telur Gred A
1 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh soda
1/2 sudu teh baking powder
* ayak
CARA CARA
Satukan BAHAN A dalam bekas
Masak atas api ( double boiler ) sehingga sebati dan gula hancur
Masukkan telur yang telah di kocok
Masukkan tepung yang telah di ayak
Masukkan adunan ke dalam bekas yang di sukai ( masukkan separuh bekas )
Kukus selama 30 minit dengan api sederhana
Sejukkan kek sebentar
250 gm Cheese ( philadhephia ) lembut kan di suhu bilik dahulu
500 ml UHT Whipping Cream (kita hanya letak 250ml sahaja)
3 sudu besar susu pekat manis
Satukan cheese dengan susu pekat. Putar hingga lembut
Masukkan UHT whipping cream .Putar hingga adunan cheese menjadi lebih kembang dan mengebu ( jgn putar lama sangat takut uht whipping mencair semula )
Simpan sedikit adunan cheese utk lorekan atas kek
COKLAT LELEH
300 gm coklat masakan
300 gm UHT Whipping Cream
1 sudu makan nutella
Satukan kesemua bahan dan Masak atas double boiler hingga menjadi ganache
Sejukkan sebentar hingga sedikit memekat
STEP MELAPIS KEK BERHANTU !!
1. KEK
2.ADUNAN CHEESE ( biarkan adunan cheese mengeras dahulu, baru tuangkan adunan ganache )
3, GANACHE
4. LOREK
4 KETEBALAN ADUNAN SETIAP LAPISAN TERPULANG DAN AGAK2 SAHAJA
~ SELAMAT MENCOBA ~
2 comments:
looks yummy!!
iam food service copmany but i got some umaging ideas from you .
Xpressrasoi’s foodlicious initiative presents “CHOLE BHATURE”
#foodintrain #foodontrain #orderfoodintrain #onlinefoodorderintrain #fooddeliveryintrain
You can also enjoy your train journey with hygienic and spicy treat. To know more see my site www.xpressrasoi.com
You can call on: - 18008438005
Thnx xpress rasol for visiting my blog. I will definitely visit ur site in future. Thnx again
Post a Comment