RESIPI DAGING GORENG BLACKPEPPER
sumber - inahar's cooking time
Bahan-Bahan:
- 500g daging (bahagian batang pinang)- hiris nipis
- 4 ulas bawang putih- hiris nipis
- 1 biji bawang besar- hiris bulat
- 1/2 inci halia - potong nipis/halus
- 2 sudu besar sos tiram
- Kicap manis secukupnye
- 1 sudu kecil lada hitam (ditumbuk kasar)
- 5-8 biji cili api
- minyak masak secukupnye untuk menumis
Cara Penyediaan:
- Panaskan 2 senduk minyak, goreng daging selama 3-4 minit. Angkat dan asingkan.
- Kurangkan sedikit minyak tadi kepada angggaran 1/2 senduk minyak, tumis bawang putih, dan halia hingga naik bau.
- Masukkan kicap, sos tiram dan serbuk lada hitam, kacau sebentar dam masukkan daging. Masak menggunakan api besar dan kerapkan mengacau bahan dalam kuali.
- Akhir sekali tambah bawang besar dan cili api. Goreng lagi sebentar kemudian tutup api. Siap utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment