Friday, March 18, 2011

SPAGHETI CARBONARA MUSHROOM



Menu sempoi semalam..spagheti carbonara mushroom..feveret sri (kalau boleh nk suh wat tiap2 hari..hehe)..jom tgk resipi!!

RESIPI SPAGHETI CARBONARA MUSHROOM

Bahan-bahan
  • 1/2 biji bawang besar-potong dadu
  • 2 biji bawang putih-cincang halus @ parut
  • 250ml susu segar (boleh juga guna cream utk lbh creamy)
  • 750ml air atau lebih.
  • 1/2 mangkuk isi ayam potong dadu secukupnye
  • 1-2 ketul kiub pati ayam
  • 1 tin kecil cendawan butang - hiris nipis@cincang
  • 2 sudu besar butter
  • 1-2 sudu besar tepung gandum
  • 1 sudu teh serbuk lada itam
  • 1 sudu teh daun parsley kering
  • sedikit oregano & 1-2 helai daun bay (guna yg kering jer)
  • garam sedikit
  • perisa
  • parmesan cheese atau sliced cheese-optional
  • pasta secukupnye
Cara-cara

Panaskan butter kemudian tumis bawang besar & bawang putih bg layu sikit kemudian taruh cendawan serta isi ayam. tumis sekejap pastu masukkan tepung dan kacau cepat. Masukkan susu dan air serta kacau supaya tidak bergentel. Akhir sekali masukkan bahan2 lain .. kacau tanpa henti hingga cheese mencair dan sup menggelegak. siap dan boleh la dihidangkan bersama pasta,garlic bread atau lain2 pilihan.

14 comments:

Umm Mymoonah said...

That looks so yumm, perfect comfort dinner.

zarin said...

feveret saya dan feveret anak saya jugak..now ni sy guna low fat milk je sbb tak tahan aihh cream yg berlemak itew :D

WarisanBonda said...

i likeee... so yummy... salam ziarah...nak try la resepi nie nanti...

inahar ali said...

um mymoonah..yeah..it's really yummy..do try this recipe ya!

zarin..ha'aah akak pun guna lowfat milk gak..nk dietla konon tp bertambah2 lak mamam..hehe!

warisan bonda..thnx mai dapur akak!nnti tryla resipi ni ye..

fara dean said...

assalammualaikum kak ina cayang!
winduu la ngan akak..
emm..ada lagi tak spaghetti ngn cheesekek tu kak? mlm2 ni lapoo lah..

inahar ali said...

fara cayang..sowiii aar lambat no sampai..seme pun dh licin licau..hehe!!

Sue @ Nenie said...

Salam..Baru last week buat ni tapi guna jalan pintas, guna pes carbonara ready made cambells..he he he...

Nanti ada masa bleh cuba resipi ni pula...

inahar ali said...

sue..baekk punyer..hehe!!!

eina said...

wahhh...kak ina,meriahnye mushroom die...memang feveret ank2 eina gak nih..klau dorang nampak,harus buat sekarang jugak nih..hihihi

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Dr, baru aje buat last week. Sedapkan.

kd-gardens said...

As salam.....pas nengok ina nyerr dapur ni...truss gi buat lak....atas permintaan si baby haaaa....klu datang dapur awak ngan baby,memang gini lerr jadik nyerr...tq erk.....

Wattie said...

Assalamualaikum doc,
Apakhabar, lamanya tak mai sini, berderet2 tu haaa, best2 lak tu, kita cilok resepi macaroon kat bawah tu, nnti nak try, btw spagethi tu nampak so yummy la, ada lagi ka, nak rasa la...

inahar ali said...

eina..mmg kan kids suker sgt pasta cenggini!

k.paty..kalu boleh nk wat tiap harikan..hehe!

dayang..hahaha..buat jgn x wat!!

wattie..pn doc sihat alhamdulillah! haa..dh try dah wat macaron tuh?? kalu siap pos sebalang ek..hehe!

Mcburn's Kitchen said...

Salam,
Nice blog, innovative!! in your cooking style, though some deviation from the norm. Should be tantalizing to the palate.