Thursday, November 25, 2010

AYAM GORENG BEREMPAH KUZIE CATERING


Dah lama mengangkut resipi ayam goreng berempah pak engku (kuzie catering yg top memasak utk celebriti2 ternama kt mesia nih) dari dapur cikmi..kengkawan yg lain pun nmpak dh ramai yg wat..tp kita jek yg br arini nak try...perghh!!! mmg sodap i tell uu!! makan lak dgn nasi pepanas..terangkat beb..huhuu!! korang mesti cuba sbb resipi pun sonang..anak2 mesti suker punyer!! jom zaas resipinyer..thnx mimi..akak cnp ye!!

AYAM GORENG BEREMPAH - TQ to Pak Engku Kuzie Catering

4 labu bawang merah
6 batang serai

2 tongkol lengkuas

3 sudu rempah kari ikan

3 sudu kunyit babas

5 sudu cili kering (blend)

5 helai daun kari
5 tangkai cili kering dipotong 3

sedikit serbuk perasa
garam & gula secukup rasa (kita tambah sendiri)

cara memasak
1 ekor ayam dipotong 16
perap semua bahan-bahan blend bersama rempah, cili kering...perap lebih satu jam..
panaskan minyak deep fried dan goreng ayam tadi....api biar sederhana..bila serdak agak kekuningan tapis dan asingkan agar tidak hitam dan hangus...bila ayam dah masak masukkan daun kari dan cili kering potong dan tabur atas ayam bersama serdak tadi.. tentunya menyelerakan...lebih banyak serai dan lengkuas
lebih banyak serdaknya.

7 comments:

cikmanggis said...

Salam..malam malam singgah ke dapur Inahar ni..hai lapar la pulak..oh rupanya yang serdak serdak tu lengkuas dan serai rupanya..boleh cuba ni.

inahar ali said...

cikmanggis..wasalam..serdak tu laa yg sedap kak! lagi bertambah2 nasi woo..hehee!

♥LOVE2COOK♥ said...

Kak Ina, sedapnye ayam goreng tu Kak!!! Mintakkk...leh tukar ngan ayam goreng kunyit tak??? heheh ;)

Mas said...

kak ina, mas pun wat ayam goreng berempah kuzie ni..sedapp kan kak...

Sizuka said...

salam k.ina,

huhuhu.. rindu sungguh kat k.ina. dah almost 2 weeks i'm in terengganu, rindu nak balik KL. nak bloghop pun takde masa sebab byknya keje nak buat kat sini :(

next time saya visit, k.ina masak yek ayam ni lagi. nampak sedap sungguh :D

Ayu said...

salam dr, sedapnya nampak ayam goreng
kuzie ni..dah ramai juga yang try ..kita lagilah belum try..

Anna Da Lady said...

Salam, kak.hehe.skang ayam goreng berempah ni dah sgt femes.dulu2 kita buat ayam goreng biasa je.smpai masa kenduri arwah tok dan kenduri akikah minggu lepas pun asyik dok buat ayam goreng berempah ni je..my bro buat rencahnya.