Assalamualaikum semua! Ni menu sambal bilis petai yang dimasak baru-baru ini ye. Jangan ditanya sebab sekejapan jer habis dimakan anak beranak bersama nasi pepanas. Tak pandang lauk lain dah..hihii. Resepi sempoi amat..jom kita zaas resepinya yok..
RESIPI SAMBAL BILIS PETAI CILI PADI
Sumber - inahar's cooking time
Ig @drinahar
Bahan-Bahan:-
1 mangkuk Ikan bilis
2 biji Kentang - hiris nipis
1 mangkuk kecil isi petai
3 biji Bawang Kecil *
4 ulas Bawang Putih *
1 biji Bawang Besar *
10-15 biji Cili Padi * (ikut suka masing-masing)
2 biji Lada merah *
Sedikit belacan *
Sejemput ikan bilis *
Pes asam jawa
Gula & Garam secukup rasa
Minyak utk menumis
Cara-Cara :-
Tumbuk or blender kasar bahan2 bertanda *
Goreng ikan bilis hingga garing dan toskan minyaknya dan asingkan tepi.
Goreng kentang dan toskan minyak serta asingkan letak di tepi dahulu.
Tumis bahan kisar hingga masak dan naik bau.
Campurkan dengan pes/air asam jawa tadi. Biarkan ia mendidih.
Masukkan garam dan gula secukupnya.
Masukkan kentang, petai dan ikan bilis tadi dan gaul sekejap bagi rata. Bolehlah ditutup api.
Hidangan siap dihidang.
No comments:
Post a Comment