Assalamualaikum..selamat berhujung minggu kengkawan semua. Alhamdulillah menu tengahari kita ni ialah lauk ikan siakap masak kengsom aka asam rebus ala thai. Memang enak banget cukup masin masam manisnya. Resepi pun mudah jer. Jom kita zaass resepinye yok!
IKAN SIAKAP MASAK KENGSOMSumber - inahar's cooking time
Bahan bahan:
1 ekor ikan siakap
Potongan nenas secukupnya
2 batang serai – ketuk
Kangkung (tak letak)
Daun kesom (tak letak)
Air asam jawa
1 biji limau nipis
Garam
Gula
.
Bahan kisar:
2 biji cili merah
10 biji cili padi
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
Sedikit belacan
1 batang serai
1 inci kunyit hidup
Sedikit lengkuas
3-4 potongan nenas
Cara cara:
Masukkan bahan kisar dan air secukupnya ke dalam periuk. Masak hingga mendidih.
Masukkan nenas dan serai. Masak hingga mendidih seketika, sebelum dimasukkan ikan. Tambah air asam jawa secukupnya.
Setelah ikan masak, masukkan garam dan gula.
Akhir sekali masukkan kangkung, masak sebentar dan tutup api
Masukkan perahan jus limau. Kacau rata. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment