Thursday, January 21, 2021
LAKSA ASAM IKAN SARDIN
Alhamdulillah akhirnya berjaya juga memasak laksa asam sardin ni..dah berangan lama dah sebenarnya nak masak laksa asam ni. Ni kira pestime buat sendiri sebab selalunya kita hanya masak laksa johor atau laksa klate jer. Memang puashati, anak2 puji sedap..tersenyum lebar ibu mendengarnya. Alhamdulillah syukur ❤🧡. Jom kita zaas resepinya yok!
Laksa Asam Ikan Sardin
Sumber- inahar's cooking time
Bahan-bahan:
1 bungkus laksa kering - rendam dengan air biasa sehingga bertukar warna putih - celur - toskan
2 tin besar ikan sardin - 1 tin blender halus, 1 tin lagi ikan sardin tu dibelah kasar.
2 kuntum bunga kantan - belah 4
6 tangkai batang daun kesum
6 keping asam gelugor
1 batang serai - dititik
air secukupnya
garam & gula secukup rasa
perasa pilihan
Bahan kisar:
2-3 sudubesar cili giling
10 tangkai cili padi
2 labu bawang besar
sedikit belacan - bakar
1 kuntum bunga kantan - hiris kasar
2 keping nanas - guna nenas tin jer
sedikit lengkuas- 3-4 hiris nipis
Bahan pelengkap:
hirisan timun
hirisan bawang besar
hirisan nenas
hirisan salad
5 biji telur rebus - belah 4
limau kasturi / nipis
hirisan cili merah/ cili padi
Cara2
Masukkan bahan yg diblend dlm periuk
Masukkan asam keping, cili giling, serai, bunga kantan dan
ikan sardin yg dah diblender dengan lebihan sos dlm tin sardin tu skali!
Tambah air secukupnya
Masak dan kacau sebati semua bahan
Perasakan dgn garam dan gula juga perasa.
Kacau dan biar sehingga mendidih dan masukan daun kesum dan potongan ikan sardin yg tinggal tadi. Biarkan mendidih sebentar. Dah rasa semua cukup masam manis masin nya then bolehlah tutup api. Siap.dan boleh dihidang bersama laksa juga bahan2 ulaman yg telah disediakan sebelum ini.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment