Wednesday, January 8, 2020

AYAM MASAK UNGKEP

Assalamualaikum..ketemu kembali kita ye setelah lama berhibernasi..hihi. Okay kali ni kita nak updet banyak menu2 tertangguh yang telah dimasak sepanjang kita berhibernasi ini ye. Hari ni jom kita layan resipi ayam ungkep sedap ni yang dimakan bersama nasi himpit..jommmzzz!

RESEPI AYAM UNGKEP

Resepi asal - @surianti_kitchen
Sumber - inahar's cooking time

Bahan-bahan:
1kg daging ayam - potong 10 - lumur dengan sedikit garam & kunyit - perap seketika
2 batang serai - dititik
1 cawan air
minyak
sedikit asam jawa/asam keping (pilihan)
garam / gula / perasa pilihan
Bahan tumbuk / kisar:
5 ulas bawang putih
10 biji bawang merah
2 sudu makan ketumbar biji
1 sudu makan jintan manis
1 sudu teh jintan putih
3 cm kunyit hidup
3cm halia
15 biji cili padi

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar sehingga terbit minyak.
2. Masukkan serai dan daging ayam dan kemudian gaul rata hingga ayam kelihatan layu atau berubah warna.
3. Tambahkan air, garam / gula / perasa pilihan.
4. Tutup kuali rapat-rapat.
5. Kacau sekali-sekala untuk memastikan daging ayam tidak hangus kekeringan atau hancur.
6. Apabila kuah kering (jika suka kuahnya tak perlu masak sampai kering), dan ayam empuk, matikan api.

2 comments:

Umi Nazrah said...

waalaikumussalam. boleh try ni, tq kongsi resepi ^_^

inahar ali said...

Umi Nazrah..iye silakan. Mudah jer resepi ni