Monday, April 2, 2018

EPOK-EPOK SARDIN

Assalamualaikum..hollaa! Ni epok-epok sardin yang dibuat minggu lepas..alhamdulillah elok kejadiannye walaupun rupa kelimku itu tak berapa nak cantik..hihi! Sekali sekala mamam karipap homemade memang sedap..Alhamdulillah! Jom kita semak resipi yok!

RESIPI EPOK-EPOK SARDIN
Sumber - inahar's cooking time


Kulitnya
2 cawan tepung gandum
marjerin cair + minyak (lbhkurang 1/4 cawan jumlahnya)
air suam + garam secukupnye

Cara:
Masukkan tepung ke dalam mangkuk besar (besen). Tuang minyak/marjerin tadi ke dalam tepung dan gaul rata. Setelah itu, masukkan air sedikit sedikit dan terus uli menjadi doh yg lembut tapi jgn lembik. Biarkan doh rehat kira-kira setengah jam. Setelah itu buatkan bola-bola kecil drpd adunan tadi sebelum dicanai dan dibubuh inti. goreng dgn api kecil sahaja hingga keemasan warnanya.

Inti Sardin
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
2 ulas bawang putih - parut halus
2 biji lada merah/hijau - hiris halus
2 sudu besar cili kisar
1 tin sardin (cap ayam) - racikkan isi ikan
minyak untuk menumis
garam
Aiir perahan limau/asam jawa secukupnya
perisa (optional)

Cara:
Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang dadu, bawang putih, lada merah dan tumis hingga naik bau. Kemudian masukkan cili kisar tumis garing . Masukkan pula isi ikan sardin beserta 2-3 sudu besar sos sardin dan kacau sebentar. Setelah itu, masukkan air asam, garam dan perisa. Kacau rata dan biarkan masak sebentar. Sejukkan sebelum digunakan.

2 comments:

Norlaili A Wahab said...

Selalu inti daging ke, kentang ke. Bila kadang2 pekena inti sardin pun heavennn... :)

inahar ali said...

klaili..kami plg suker inti sardin. Memenag sodap!