Assalamualaikum..arini nak kongsi menu minggu lepas iaitu nasi serai digandingkan dengan ayam goreng berempah! Alhamdulillah memang sedap sangat nasi serai ni..harum jer baunye masa menanak tu. Anak2 dan mrhubby semua pun suke makan bertambah-tambah pinggan nasi..hehe! Entry lama boleh lihat di sini ye manakala resipi ayam berempah pula boleh lihat kt sini. Jom kita zaas resipi yok!
Nasi Serai
Resepi: Dari Buku Chef Hanieliza
- 50 Hidangan Penambat Selera
Sumber 1 : Ummi @ Home Sweet Home
Sumber 2 : inahar's cooking time
Bahan A:-
Resepi: Dari Buku Chef Hanieliza
- 50 Hidangan Penambat Selera
Sumber 1 : Ummi @ Home Sweet Home
Sumber 2 : inahar's cooking time
Bahan A:-
4 cawan beras basmathi
4 cawan air (ummi lebihkan jadi 4 1/2 cawan sebab rendam beras sekejap jer)
1 kiub pati ayam
1 helai daun pandan - disimpul
4 batang serai - diketuk3
sudu makan minyak sapi (kita guna butter)
1 pokok daun sup - dihiris
bawang goreng
Garam secukup rasa
Bahan B (Dihiris):-
4 cawan air (ummi lebihkan jadi 4 1/2 cawan sebab rendam beras sekejap jer)
1 kiub pati ayam
1 helai daun pandan - disimpul
4 batang serai - diketuk3
sudu makan minyak sapi (kita guna butter)
1 pokok daun sup - dihiris
bawang goreng
Garam secukup rasa
Bahan B (Dihiris):-
1 labu bawang besar
1 inci halia
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1 inci halia
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
Cara
Memasak:- Basuh beras dan rendamkan selama 1 jam. Toskan (akak rendam
setengah jam jer dan lebihkan air untuk nasi lagi 1/2 cawan)Panaskan
minyak sapi dalam periuk dan tumiskan bahan B sehingga wangi.Masukkan
serai, daun pandan, air, kiub pati ayam dan garam.Bila nampak air
hampir-hampir mendidih, masukkan beras dan masaklah nasi seperti biasa.
(*akak tumis dalam periuk nasi elektrik atas api biasa dan setelah
masukkan beras akak pindahkan periuk ke dalam bekas periuk elektrik, On
dan biarkan nasi masak seperti biasa. Bila nasi kering dan suis periuk
nasi naik ke atas, akak balik-balikkan nasi perlahan-lahan dan biarkan
nasi masak sepenuhnya.)Hidangkan dan tabur dengan daun bawang dan bawang
goreng.
Nasi Serai
Resepi: Dari Buku Chef Hanieliza (terbaru)
- 50 Hidangan Penambat Selera
Sumber : Ummi @ Home Sweet Home
Bahan A:-
4 cawan beras basmathi
4 cawan air (akak lebihkan jadi 4 1/2 cawan sebab rendam beras
sekejap jer)
1 kiub pati ayam
1 helai daun pandan - disimpul
4 batang serai - diketuk
3 sudu makan minyak sapi
1 pokok daun sup - dihiris
50 gm bawang goreng - akak x buat, x sempat loorrr...
Garam secukup rasa
Bahan B (Dihiris):-
1 labu bawang besar
1 inci halia
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
Cara Memasak:-
Basuh beras dan rendamkan selama 1 jam. Toskan (akak rendam setengah
jam jer dan lebihkan air untuk nasi lagi 1/2 cawan)
Panaskan minyak sapi dalam periuk dan tumiskan bahan B sehingga
wangi.
Masukkan serai, daun pandan, air, kiub pati ayam dan garam.
Bila nampak air hampir-hampir mendidih, masukkan beras dan masaklah
nasi seperti biasa. (*akak tumis dalam periuk nasi elektrik atas api
biasa dan setelah masukkan beras akak pindahkan periuk ke dalam bekas
periuk elektrik, On dan biarkan nasi masak seperti biasa. Bila nasi
kering dan suis periuk nasi naik ke atas, akak balik-balikkan nasi
perlahan-lahan dan biarkan nasi masak sepenuhnya.)
Hidangkan dan tabur dengan daun bawang dan bawang goreng.
Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
Nasi Serai
Resepi: Dari Buku Chef Hanieliza (terbaru)
- 50 Hidangan Penambat Selera
Sumber : Ummi @ Home Sweet Home
Bahan A:-
4 cawan beras basmathi
4 cawan air (akak lebihkan jadi 4 1/2 cawan sebab rendam beras
sekejap jer)
1 kiub pati ayam
1 helai daun pandan - disimpul
4 batang serai - diketuk
3 sudu makan minyak sapi
1 pokok daun sup - dihiris
50 gm bawang goreng - akak x buat, x sempat loorrr...
Garam secukup rasa
Bahan B (Dihiris):-
1 labu bawang besar
1 inci halia
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
Cara Memasak:-
Basuh beras dan rendamkan selama 1 jam. Toskan (akak rendam setengah
jam jer dan lebihkan air untuk nasi lagi 1/2 cawan)
Panaskan minyak sapi dalam periuk dan tumiskan bahan B sehingga
wangi.
Masukkan serai, daun pandan, air, kiub pati ayam dan garam.
Bila nampak air hampir-hampir mendidih, masukkan beras dan masaklah
nasi seperti biasa. (*akak tumis dalam periuk nasi elektrik atas api
biasa dan setelah masukkan beras akak pindahkan periuk ke dalam bekas
periuk elektrik, On dan biarkan nasi masak seperti biasa. Bila nasi
kering dan suis periuk nasi naik ke atas, akak balik-balikkan nasi
perlahan-lahan dan biarkan nasi masak sepenuhnya.)
Hidangkan dan tabur dengan daun bawang dan bawang goreng.
Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
No comments:
Post a Comment