RESIPI BLUEBERRY CHEESE
TART resipi asal - azita zain sumber - inahar's cooking time Tart Crust
/ Shell Bahan-bahan : 170gm marjerin/butter 50gm gula aising 1 biji
telur Gred C 290gm tepung gandum 1 sudu kecil esen vanilla Cara-cara :
Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar
lama sangat. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk
kayu. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang
lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh. Ambil sedikit
adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
Bakar pada suhu 170oC sehingga masak. Nota : Jika guna telur Gred B,
buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras
sangat. Cream Cheese Filling Bahan-bahan : 250gm cream cheese 50gm gula
kastor / gula halus 1 biji telur Saiz B ½ sudu teh esen vanilla / esen
lemon Cara-cara : Putar cream cheese dan gula hingga berkrim. Masukkan
telur dan esen vanilla. Putar lagi. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC.
Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah
masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi. ***utk filling ni kita guna
resipi yg berbeza sikit spt dibawah ini: 125 gm cream cheese 30 gm gula
kastor 1/2 biji telur 1/2 biji lemon-ambil parutan kulitnya 20 ml
whipped cream bluberi filling/jem Cara-caranya: Krimkan cheese sampai
licin dan gebu,masukkan gula dan butter ,pukul sampai sebati.Kemudian
masukkan telur & whip cream,pukul lagi hingga kembang . Filling :
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll. Cara-cara ( rujuk gambar di
dapur azita ye) : Tart crust yang sedia untuk dibakar. Tart crust yang
telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya.
Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap!
Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi. Untuk
melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa
titik pewarna. Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan. Dengan
menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak
lebih cantik...) Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik
daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut. Bakar selama 5
minit. Siap!!! Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut
pengalaman azita...) : Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku
(frozen). Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan.JANGAN
biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik. Isi adunan cream cheese ke
dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Assalamualaikum..dah lama Pn Doc tak mengecistat..huhu! Minggu lepas punyer cerita ni ek..resipi cheesetart yg sgt marbeles oleh rakan blogger Azita Zain. Kita tak pernah guna resipi lain dah..mekaceh wat azita ye! Entry lama boleh lihat di sini ye! Jom kita zaas resipi..!!
CHEESE TART
CHEESE TART
Tart crust/shell
Bahan-bahan :
170g mentega/margarine
50g gula ising
1 biji telur gred C
290g tepung gandum (kalau lembik tambah tepung lg)
1 suduteh esen vanilla
1 suduteh esen vanilla
Cara-cara :
Ayak gula icing ke dalam mangkuk besar.
Menggunakan senduk kayu@whisker, pukul gula icing & mentega hingga sekata. Jangan pukul lama sangat.
Masukkan telur & pukul lagi sekejap.
Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga membentuk doh, gaulkan dengan tangan biar sebati.
Kalau lembik sangat boleh tambah sedikit tepung lagi.
Bulat2kan
doh sebesar ibu jari & tekan ke dalam acuan tart, biar sekata,
potong tepinya dengan pisau agar rata, cucuk dasarnya dengan garfu.
Buat sampai habis & bakar menggunakan suhu 170'C lebih kurang 15-20 minit@sehingga masak (warna perang2 sikit)
Cream cheese filling
Bahan-bahan : (Untuk 50pcs cheese tart)
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
Cara-cara :
Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
Masukkan filling ke dalam kulit tat.
Tuang cream cheese ke atasnya.
Bakar
selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika
tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit
lagi.
TIPS AZITA :
Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.
BLUEBERRY CHEESE TART.
Sumber : Azita Zain
(http://rossitamz-kitchen.blogspot.com/2011/02/resepi-dan-tips-cheese-tart.html)
Tart
Crust / Shell
Bahan-bahan :
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar
lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang
lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu
sebelum dibakar.
Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.
Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan
crust menjadi keras sangat.
Cream Cheese Filling
Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
Cara-cara :
Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
Masukkan filling ke dalam kulit tat.
Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC.
Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah
masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
Filling :
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.
Cara-cara membuatnya:
Tart crust yang sedia untuk dibakar.
Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk
proses seterusnya.
Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap!
Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi.
Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan
beberapa titik pewarna.
Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan.
Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak
lebih cantik...)
Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke
bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut.
Bakar selama 5 minit. Siap!!!
Tips untuk dapatkan cheese tart yang gebu dan montok(mengikut pengalaman
Kak Ita...) :
Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan
cream cheese mencapai ke suhu bilik.
Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses
mengisi adunan ke dalam crust.
Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman Kak Azita.) :
1. Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
2. Keluarkan cream cheese 30 ~ 40 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
3. Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
4. Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Blueberry Cheese Tart
Source:Rossitamz AzitaKitchen
Sharing By: HaSue ~ sue-hasue.blogspot.com
Tart Crust / Shell
Bahan-bahan :
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar
lama sangat.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang
lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu
sebelum dibakar.
5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.
Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan
crust menjadi keras sangat.
Cream Cheese Filling
Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
Cara-cara :
1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
3. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC.
Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah
masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
Filling :Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.
Cara-cara
1. Tart crust yang sedia untuk dibakar.
2. Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk
proses seterusnya.
3. Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap!
4. Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi.
5. Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan
beberapa titik pewarna.
6. Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan.
7. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian
tepi.
8. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih
banyak lebih cantik...)
9. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas
ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut.
10. Bakar selama 5 minit. Siap!!!
Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman Kak
Azita.) :
1. Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
2. Keluarkan cream cheese 30 ~ 40 minit sebelum digunakan. JANGAN
biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
3. Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses
mengisi adunan ke dalam crust.
4. Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Blueberry Cheese Tart
Source:Rossitamz AzitaKitchen
Sharing By: HaSue ~ sue-hasue.blogspot.com
Tart Crust / Shell
Bahan-bahan :
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar
lama sangat.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang
lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu
sebelum dibakar.
5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.
Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan
crust menjadi keras sangat.
Cream Cheese Filling
Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
Cara-cara :
1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
3. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC.
Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah
masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
Filling :Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.
Cara-cara
1. Tart crust yang sedia untuk dibakar.
2. Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk
proses seterusnya.
3. Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap!
4. Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi.
5. Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan
beberapa titik pewarna.
6. Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan.
7. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian
tepi.
8. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih
banyak lebih cantik...)
9. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas
ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut.
10. Bakar selama 5 minit. Siap!!!
Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman Kak
Azita.) :
1. Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
2. Keluarkan cream cheese 30 ~ 40 minit sebelum digunakan. JANGAN
biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
3. Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses
mengisi adunan ke dalam crust.
4. Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
RESIPI BLUEBERRY CHEESE
TART resipi asal - azita zain sumber - inahar's cooking time Tart Crust
/ Shell Bahan-bahan : 170gm marjerin/butter 50gm gula aising 1 biji
telur Gred C 290gm tepung gandum 1 sudu kecil esen vanilla Cara-cara :
Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar
lama sangat. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk
kayu. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang
lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh. Ambil sedikit
adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
Bakar pada suhu 170oC sehingga masak. Nota : Jika guna telur Gred B,
buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras
sangat. Cream Cheese Filling Bahan-bahan : 250gm cream cheese 50gm gula
kastor / gula halus 1 biji telur Saiz B ½ sudu teh esen vanilla / esen
lemon Cara-cara : Putar cream cheese dan gula hingga berkrim. Masukkan
telur dan esen vanilla. Putar lagi. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC.
Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah
masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi. ***utk filling ni kita guna
resipi yg berbeza sikit spt dibawah ini: 125 gm cream cheese 30 gm gula
kastor 1/2 biji telur 1/2 biji lemon-ambil parutan kulitnya 20 ml
whipped cream bluberi filling/jem Cara-caranya: Krimkan cheese sampai
licin dan gebu,masukkan gula dan butter ,pukul sampai sebati.Kemudian
masukkan telur & whip cream,pukul lagi hingga kembang . Filling :
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll. Cara-cara ( rujuk gambar di
dapur azita ye) : Tart crust yang sedia untuk dibakar. Tart crust yang
telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya.
Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap!
Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi. Untuk
melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa
titik pewarna. Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan. Dengan
menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak
lebih cantik...) Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik
daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut. Bakar selama 5
minit. Siap!!! Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut
pengalaman azita...) : Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku
(frozen). Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan.JANGAN
biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik. Isi adunan cream cheese ke
dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
4 comments:
Suatu ketika dulu, cistat ni begitu popular dan terpampang di setiap blog-blog pakar masak... sekarang dan slow down sikit...
saya pun dah lama tak buat ni Ina...
KSweetie..betui tu kak! sy pun dh berkurun tak buat! ni baru teringin nk mamam terpaksa la operasi sendiri kan..hihi!
filling blueberry yg sy beli baru2 ni byk tepung jagung.. so ia jadik kental. bila kita pipe cheese.. dia timbul.. tak bleh letak banyak.. geram betul
SKTJ..laa iyeke? sabor jer laa kan..haisshh!
Post a Comment