Monday, October 8, 2012

SOTONG MASAK BEREMPAH

Assalamualaikum..lagi entry tertunggak..alahai! jangan mare ek!! hehe! sotong masak berempah yg sgt sedap..selalu sangat watnyer..jom tgk resipi...

SOTONG BEREMPAH
resipi - dayangjack
sumber - inahar's cooking time

Bahan-bahan :
  • 300 g sotong basah (digaulkan dgn sedikit serbuk kunyit dan garam. Kemudian direbus 1/2 masak dan dituskan)
  • 1 tangkai daun kari
  • 1 sb serbuk kari
  • 1 sb serbuk cili / cili kisar
  • 1 sk serbuk ketumbar
  • 1/2 sk serbuk lada hitam
  • 1 labu bawang besar (dimayang)
  • 2 biji bawang merah (dihiris)
  • 1 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 cm halia (dicincang)
  • 4 sb santan pekat / susu cair
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 sb sos tomato
  • 1 biji hirisan cili merah 
  1. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bawang merah, bawang besar, bawang putih , halia serta daun kari sehingga wangi.
  2. Satukan rempah kari, serbuk cili, serbuk ketumbar dan lada hitam di dalam satu bekas. Bancuh dengan sedikit air.
  3. Masukkan pes tadi ke dalam bahan tumis tadi dan kacau hingga pecah minyak.
  4. Masukkan sos tomato, cili merah dan santan. Kacau hingga mendidih.
  5. Setelah kuah hampir pekat, barulah dimasukkan sotong, garam dan gula. Kacau hingga masak. (tak perlu masak terlalu lama)

22 comments:

Rohah said...

salam kak,
sotong2 ni mmg mengena sellau dengan tekak..walau hanya goreng sahaja sekalipun..lepas syawal ni tak mamam lg suton..hehe

ibh_sue said...

Asslmkum kak!.
tertunggak pun, tertunggak la..Janji akak update juga..Hehehee..Jamu mata jadi lahh..:D

inahar ali said...

rohah..apa jenis seafood pun masak sempoi camana pun mesti sedaapkan!

sue..tu ler pasal..dapat updet pun jadila kan..janji ada resipi utk wat rujukan kan..hehe!

Unknown said...

akak nak rasa sikit yg puan doc masak mesti sedap ni seafood masak macam ni,esuk lusa boleh tiru heee

Mas said...

mas pun masak sotong gak ...
tapi goreng ngan tepung jerkkk...he3
terliur lak tengok sotong akak tu...

cikmanggis said...

memang sedap masak begini.Jangan masak terlalu lama nnt sotong liat.makan dengan nasi lemak pun sedap ni

inahar ali said...

kaknoor..mesti try tau..mmg sodap!

mas..jom kita tukor juadah..sotong goreng tepung pun best woo!

inahar ali said...

cikmanggis..betui tu cm..kalu terlebih masak alahai liat kemain..kena hati2 kan kak!

JaSSNaNi said...

sedapnya... sotong ni senang nak siangkan.. senang plak nak tunggu dia masak.. x lama kan.. :) berbaloi2 kalau in hurry.. :) yang penting semua org suka makan sotong kan.. :)

inahar ali said...

jass..mmg betui tu..menu sotong sempoi tp best!!

izahdaut said...

kak ina..kak ina.. kak ina...
ececehh.. mcm skrip drama lak.. saya nak buat jugak lauk ni. tak kira walaupun makan sengsorang sebab soulmate otstesen. huhuhu.. sodap berempah2 ni kannn

inahar ali said...

izahh..ya..yaa..yaaa!! amboii bergema2 lak sahutannye tuh..haha!! cepat masak jgn x masak tau izah..dap woo!!

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Salam Ina.kalau dah tuan dia kata sedap,pasti la sedap kan???

sury_25february said...

Dh lama ar x mkn sotong ni pn doc...jom ar masak lagi..nnti kite dtg ambik kat klinik...hehehhehe...ngadeee..:-D,

Qasey Honey said...

alahai sutunnn...sedapnye kulihat...hihi..

fav QH ni kak lauk sutunn...xkisah la masak ape pon..pasti kena aje dgn tekak ni...nk amik resepi ni yer..tq

inahar ali said...

kakros..mmg pasti sedap kak..hehe!

sury..mmg ngadeer no..hahaha!!

inahar ali said...

QH..semua menu sutun ni mmg bestkan. nnti QH jgn lupa try resipi ni ek!

HALAMANKU said...

mmmm sedapnyer sotong rempah tu..mkn ngan nasi panas2 tak yah lauk lain dah he he he

inahar ali said...

erma..makan panas2 sekali ngan sambal belacan..perghhh daapkan! hehe..

zila norazila said...

salam syg kak ina..
akkkk..sedappnyeeee..zila mmg suka msk sotong kt umh tue..tp x suka potong2..msk satu2 camtu..biar lambat sikit abiss..he hheee..nnt nk try msk camne plk..dh boring asik msk sambal jew ..:))

Ben said...
This comment has been removed by a blog administrator.
inahar ali said...

zila..sama ler umah akak asik masak sambal jek..sekali sekala wat berempah camnie sedap wehh!