Wednesday, April 28, 2010

ROTI SAJ & AYAM MADRAS


Salam..yessss arini berjaya gak wat roti saj yg sedap nih..memula nmpak kt umah madihaA..pastu umah ummi..pastu roti dh sampai ke umah hana jopun! mmg sgt mengenyangkan..makan lak ngan kari ayam ala madras lak..mmg terangkat uu!! tp kan owg lain wat elok jek bulatnye..kita punyer cam senget benget..hehe! hemtam sajalaa labu..asal sodap! mungkin sbb kita wat ternipis sikit x cam umah owg lain..tu yg jd x cantik bulatnye..hehe!
resipi ayam madras ni lak akak nmpak kt umah dayangjack..resipi asal dari chef popular ie chef sabri..
so to all penyumbang resipi..toceh2!!! lebiuuuu..
ni resipi roti akak cnp kt umah
hana
resipi asal dr kak rusnahFP.
jom layaaannn!

RESEPI ROTI SAJ


Bahan-bahan
  • 1 sb yis mauripan
  • 1 sb gula (kak rus ganti ngan susu pekat kacau dalam air suam ~ akak pun ikut sama)- hana pong ikut jugak!
  • 1 1/2 cwn air suam
  • 3 1/2 cwn tepung
  • 1/2 st garam
  • sedikit minyak

Cara membuatnya

  1. Campurkan yis, gula, air suam dan garam sebatikan lalu masukkan tepung dan diuli.

  2. Selesai diuli, ketepikan 1 jam...tutup kejap dgn plastik.
  3. Uli lagi dan ketul-ketulkan kpd 7- 8 bahagian (Akak bahagikan kepada 10/11 ketul)...dibulat-bulatkan dan disalut minyak/tepung. (Akak salut minyak)
  4. Pastu terus je ambil seketul (*tak perlu tunggu roti naik dah yea) dan ditekan-tekan dlm pinggan bulat bagi elok bulatnya dan digoreng tohor mcm goreng capati.......bila masak angkat.... (MaDiHaA masak lebih kurang 3 ~ 4 minit bagi setiap belah roti saj & terbalikkan masak lagi) mmmm makan ngan kuah....sedap dan kenyang....

Nota MaDiHaA : Semasa menggoreng gunakan api yang perlahan. Minyak hanya gunakan beberapa titis jer semasa menggoreng. Tutup kuali dengan penutup pengukus supaya wap panas tak keluar & roti saj cepat masak.

ni resipi ayam madras..akak cnp kt umah dayangjack ye..tenkiuu!! mmg sedap banget..pasnih leh wat lg!!

RESIPI AYAM MADRAS

bahan-bahan :
  • 8 ketul ayam
  • 100 g ubi kentang (dipotong wedges)
  • 10 g bawang putih (dihiris halus)
  • 20 g bawang merah (dihiris halus)
  • 15 g halia (dihiris)
  • 4 sb minyak sapi
  • 1 helai daun pandan (disimpul)
  • 5 sb rempah kari daging
  • 1 sk serbuk jintan putih
  • 1 sk serbuk jintan manis
  • 1 biji jus limau nipis
  • 4 biji buah keras (rendam dan kisar)
  • 1 cawan yogurt ( DJ guna 3/4 cawan buttermilk)
  • 1 cawan air
  • 1 cawan susu cair (DJ guna 1/2 cawan shj)
  • 1 sk serbuk pati ayam
  • 1 tangkai daun kari (DJ added)
  • garam dan gula secukup rasa
  • bahan tumis : 2 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga & 2 cm kulit kayu manis
Cara-cara :
  1. Bancuh serbuk kari daging, jintan manis dan jintan putih dgn secawan air. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak sapi, tumis bahan rempah, bawang merah, bawang putih, halia dan daun kari hingga naik bau.
  3. Masukkan pes kari. Tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan ayam, daun pandan, ubi kentang, pati ayam lalu dikacau selama 4 minit. Tuangkan sedikit air, buah keras dan susu cair. Masak hingga ubi kentang empuk.
  5. Masukkan yogurt, air limau nipis dan perasakan dgn garam dan gula.

9 comments:

Datin El said...

salam inahar..nak terjuling mata tenguk roti ngan kari tu..tergodalah ..

inahar ali said...

datinel..wasalam..uish..susah tu kalu juling..terpaksa jumpa doktor woo! hehe..

E-na Zarina said...

adusss kak sempat menguli roti tu! salute betul...tergoda lah dgn ayam madras tu!!

cikmanggis said...

wah roti saj dah sampai sini ya..sedap pekena dgn kari tu:)

Ummi said...

salam Ina, ambooiiii makan roti saj x panggil kita pun..kenyang ye kena sebiji..hehee..Kari tu terliur betul la tgk..

inahar ali said...

e-na..mmg sedap pun ayam madras tu..ada kelainan rasa..nnti ena try la ye!

cikmanggis..nnti sampai la roti saj tu ke putrajaya..hehe!

ummi..mkn sebijik..kenyang smpai tersandar..hahaha!

Deliah's Deli said...

salam kak inahar...my favorite tu! x kisah la senget menget ker, tetap sedap bila cicah dgn ayam madras akak tu :)

inahar ali said...

deliah..haah ler yg penting sodaap!!hehe..

sonata anak kancil said...

sedapnya! kita nak salin resepi dulu...TK...bila lapang2 boleh uli buat roti ni...