Friday, October 28, 2011

KARI IKAN TENGGIRI

Assalamualaikum..arini kita masak kari ikan lak..selalu resipi men campak2 jek..kali nih kita ikut resipi dr jun@myr .. resipi jun guna ikan jenahak tp kita guna ikan tenggiri .. jom lihat resipi..thnx ye jun for sharing!! i loikke!!

Bahan-bahan ( 4-6 org )

  • 1 ekor ikan jenahak-dipotong2 (kepala ikan pun boleh)
  • 2 pkt serbuk kari ikan-dibancuh dengan sedikit air, jadi pes
  • 5 biji kacang bendi
  • 2 biji tomato
  • 1 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 3/4 cawan air
  • garam, gula (jika suka) dan sedikit minyak
  • 1 sudu besar halba campur
  • 2 tangkai daun kari
  • Bahan kisar:-
  • 5 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 in halia

Cara-cara

  1. Panaskan minyak. Tumis bahan yg dikisar bersama halba campur dan daun kari.
  2. Masukkan serbuk kari. Biar naik bau, masukkan pula air asam jawa.
  3. Masukkan ikan, air dan santan pekat. Biar mendidih.
  4. Masukkan tomato, kacang bendi, cili dan garam. Hidangkan.

Thursday, October 27, 2011

PUDING KASTARD BERKUAH KOKTEL

Assalamualaikum..ketemu lg kita dipetang yg nyaman nih..waduh sedapnyer dpt mamam puding kastad ni sambil menghirup kuah koktel tuh..perghh! nyaman jek masuk tekak ni kan.. ekceli dh lama x wat puding kastad nih tp bila makan kt umah my mom lastweek..rasa cam x cukup lak..hehe!! so arini kita wat la lebih sikit bg hilang kempunan tu haa..anak2 x yah berebut dah..haha!! jom zaas resipi..

Resipi Puding Kastard Berkuah Koktel
sumber: inahar's cooking time

Utk Kastard
1 cawan tpg kastard
2 cawan air

2 cawan susu segar@susu cair

1/2 cawan gula


Cara2:
Campur kesemua bahan dalam periuk dan masak atas api sederhana. kacau sehingga agak kental & berkilat. tutup api & tuang kedalam acuan atau loyang. sejukkan

Untuk Kuah
1 tin fruit coctail beserta jusnya
1 tin susu cair

1 cawan air

1/2 cawan gula (manis ikut suka)

1 sudubesar tepung kastad

secubit garam

cara2:
Kacau rata semua bahan dan masak sehingga mendidih. Sejukkan dalam petiais. bila sejuk bolehla dihidangkan bersama puding kastad yg telah disediakan tadi. Layan..

Wednesday, October 26, 2011

MENU ARINI..

Meh tengok menu pn.doc rini..sempena cuti deepavali nih..kita masak yg sempoi jek tp anak2 suker!! jom zaass....

dh lama x masak sup..sup ayam hadnyai nih mmg sedap wehh!! resipi boleh tgk sini..


digandingkan lak dgn sayur goreng taugeh&kucai serta ikan masin..fullamak..bertambah 2-3 pinggan uu..hehe!! jgn lupa wat sambal belacan sekali ek..bg lg kick..huhuu!!

wokehh uollss!! kita nk ucapkan selamat bercuti & happy deepavali wat semua penganut agama hindu di negara kita yg aman makmur nih..daaaa!!

Tuesday, October 25, 2011

KACANG PHOOL..SEDAPNYER!


Assalamualaikum..akhirnye berjaya gak ku wat kacang phool
homemade sedaap punyer!! dh lama x mamam sbb kt KL nih susah gak nk cari kedai makan yg wat kacang phool nih..menu ni mmg terkenal dikalangan org singapore & johor..sgt sesuai utk breakfast @ anytime of the day..sgt simple yet filling!! resipi oleh mami chef asmah laili ni mmg sedap banget uollss!! korang mesti try tau...kalu dulu2 owg buat kena rebus sendiri kacang parang berjam2 lamanye tapi la nih kita main dlm tin segera punyer(brand kimball..cu tengok kt foto kt bawah..leh cari kt supermarket/hypermarket)..sonang kojo den..hehe!! jom kita zaas resipi yg telah kita cnp dr dapur teratak chetam..mekacehh ye!!

KACANG PHOOL
Sumbangan : Diana
Sumber : Mami Asmah Laili


Bahan-Bahan
1 tin kacang PHOOL MEDAMAS masukkan didalam mangkuk
1 tin kacang kuda putih dan pecah-pecahkan-kita x letak
1 tin bake beans

1/2 kilo daging cincang
sedikit tomato sos-ni kita tambah sendiri
Beberapa biji telur, digoreng mata lembu

2 biji bawang besar, dipotong dadu kecil

3 biji lada hijau, dihiris kasar

3 biji lada merah, dihiris kasar

6 biji limau kasturi, dibelah 2

Sedikit daun ketumbar dan daun pudina

Garam secukup rasa -kita tambah perisa & gula sedikit

minyak utk menumis


BAHAN KISAR
20 biji lada kering
20 biji bawang merah

5 biji bawang putih dikisar halus

2 sudu teh penuh rempah beriani

Sedikit halia
air secukupnya

Cara Cara
Tumis bahan kisar sehingga garing dan wangi. Masukkan daging dan sedikit air. Masukkan semua kekacang dan gaul rata. Biarkan mendidih sehingga dagingnya empuk dan pekat sedikit. Masukkan garam beserta daun ketumbar dan pudina. Rasa, jika ada yang kurang, tambah.

CARA MENGHIDANG
Tuang kacang Phool kedalam mangkuk. Hias dengan telur mata lembu, bawang dadu, lada hiris dan limau kasturi. Enak dilawankan dengan roti Perancis. (kita wat garlic bread)




Monday, October 24, 2011

ROTI JALA

Waduh dh lama since the last time pn doc menjala..br kini nk terai balik sbb dulu wat kt sini..rupa mmg hodoh..tp kali nih pun msh hodoh..muahaha!! x sabor nk tunggu acuan roti jala yg ditempah dari kakjee..hrp pastu hasil jalaku akan lbh cun sikit..hehe! pepun yg penting pewut kenyangkan..mamam ngan kari ayam..perghh! resipi msh guna yg sama..mudah jek!

RESIPI ROTI JALA
(sumber resipi dr dapur hana -thnx hana!)

Bahan-bahan
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan air
  • 1 biji telor
  • 1 sudu kecil garam halus
  • beberapa titik pewarna kuning
Cara-cara
Masukkan semua bahan dalam blender. Blend hingga semua sebati. Perapkan selama 1/2 jam. Sediakan kuali leper non-stick dan ceduk adunan dengan acuan roti jala dan tebar/kirai adunan atas kuali. Gunakan api perlahan. Masak lebih kurang 1 minit. Angkat dan gulung atau lipat ikut suka.