HEAVENLY MILO OREO JELLY
By: Roz@HomeKreation
source - inahar's cooking time
Makes: 8" square
INGREDIENTS:
1 packet / 10g Jelly Powder (Agar-Agar Powder)
750ml Water
160g Sugar
1 can (400g) Evaporated Milk
3/4 cup Milo Powder
1 pack (137g) Oreo Cookies - break into small pieces but keep the sandwich together
METHOD:
1. Place jelly powder and water in a pot & cook until jelly is dissolved.
Add in sugar & cook until sugar is dissolved.
Add in milk, stir well & off fire once boiled.
2. Separate 2 cups of the mixture into another pot & add in Milo powder.
Stir well until milo is dissolved.
3. Pour 1cup of Milo mixture into a square container and let the remaining half warm up on smallest fire.
Let it set slightly on surface before pouring another layer.
Pour the plain mixture on top.
Sprinkle oreo cookies & let is set on the surface.
Pour the remaining milo mixture.
4. Let it set completely at room temperature before chiiling it in fridge.
Serve cold.
TIPS FOR LAYERING:
a. Do not wait until the layer is completely set before pouring the next layer, or else it will not stick. If happened, scratch surface with fork before pouring the next layer.
b. Make sure the mixture is still hot when pouring on the earlier layer so that it will stick well.
********************************************
BAHASA MALAYSIA VERSION
resipi asal : AlongRoz@HomeKreation
sumber - inahar's cooking time
Saiz: 8" persegi
BAHAN2:
1 bungkus / 10g Jelly Powder (Serbuk Agar-Agar)
750ml Air
160g Gula
1 tin (400g) Susu Cair
3/4 cup Serbuk Milo
1 bungkus (137g) Oreo Cookies - patah2kan tp biarkan sandwich 2 lapis
CARA2:
1. Masak serbuk agar2 & air sehingga larut.
Masukkan gula & masak sehingga gula larut.
Masukkan susu, kacau sebati sehingga mendidih.
2. Asingkan 2 cwn ke dlm periuk yg lain & campurkan milo sehingga sebati.
3. Tuangkan 1 cwn campuran milo ke dlm acuan.
Panaskan campuran milo yg separuh lagi dgn api paling kecil supaya tidak membeku.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan kesemua adunan putih tadi.
Taburkan biskut oreo.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan baki adunan milo tadi.
4. Biarkan membeku di suhu bilik sebelum masukkan ke dlm petisejuk.
TIPS UNTUK MELAPIS:
a. Jangan tunggu sehingga lapisan membeku sepenuh nya sbb takut lapisan tidak melekat.
a. Jangan tunggu sehingga lapisan membeku sepenuh nya sbb takut lapisan tidak melekat.
Jika membeku semua, guris2kan permukaan dgn garfu sebelum tuangkan lapisan seterus nya.
b. Pastikan adunan masih panas apabila menuang ke atas lapisan sebelum nya supaya ia melekat dgn baik.
13 comments:
Tgk org punye je....buatnye lom...
dah lama rasanya Liza tak buat puding ni..
Rohah..tu la kan..akak pun baru nk menerainye ni pestaim..hihii!
Liza..memang sedapkn puding ni..masa mkn tu x sedor dh berpotong2 ngap..hahaha!
hahaaa.... masih laku lagi puding ni.... tuan nya jer yg lama tak buat2 lagi.... hehe
alongroz..mesti la laku along..resipi yg mantop meletopss!! muuuaahs!
Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)
Sedap nya...
saya tak pandai-pandai lagi.. nak buat jelly..:P
Jom.. terjah blog ummi https://www.youtube.com/watch?v=qMqQTGhAF4Y
assalam
sedapnya
Yusla..nnti cubala resipi ni..insyaallah menjadi.
Mama sara..wasalam..nnti try la resipi ni ye. Insyaallah sedap dan puashati mkn..hihi!
puding yang paling best n mudah..hehe
nur zatul..iye mudah dan sedap kan!
Post a Comment