Thursday, August 21, 2014

CARROT WALNUT CAKE WITH CHEESECREAM

Assalamualaikum..ni entry tertunggak juga..baru perasan lum hupdet kek karrot walnut nih..buat masa raya minggu pertama dulu. So jangan ditanya kemana perginye ek..hehe! sebenarnye kek karot ni pun Pn Doc buat guna tepung premix jenama sama mcm wat kek red velvet sebelum nih di sini. Terima kasih sekali lagi buat My Mom & Daughter's Bakery ye..rasanye mmg just nice! Digandingkan pulak dgn cheesecream..mmg wallaa! Jadi korang layan jerla foto2 kek ni ye..resipi xyah la sbb guna tepung premixkan..tinggal tambah telur, minyak, lobak merah parut juga kismis & walnut. Kalau nak tengok resipi kek karot sebelum ni boleh dilihat di sini & sini. Cheesecream topping pulak kita guna resipi di bawah..

Resipi cheesecream topping
  • 250ml fresh/whipping cream
  • 200ml cream cheese
  • 1/2 cawan gula halus
cara-cara
pukul cheesecream bersama gula hingga gebu kemudian campurkan dgn fresh cream yg telah dipukul kental sebelumnya. kacau rata hingga sebati. Boleh terus diguna utk hias kek.



12 comments:

Bicara Kak Noor said...

wah puan doc, ada carrot cake enak bangat tu..

inahar ali said...

kaknoor..mmg enak sihh..hehe!

mama sara nur said...

assalam
sedappp nih,yummy berkrim lama x jamah kek karot

inahar ali said...

mamasara..klu teringin pun x dpt nk tolong sbb kek karot udah lama licin licau..hehe!

Nor Dila said...

waah,,,terliur nengoknya....salam kenalan sis,,sudi2 singgah n be my blog friends,,,tq ^_^

inahar ali said...

nor dila..salam kenalan..thnx singgah blog akak. nnti akak pi visit blog dila ye!

fazianbatrisyia said...

nanti dah habis stok cake dlm esbok nak buat pulak carrot cake. lama tak makan kek ni

inahar ali said...

fazian..baking jgn tak baking ek..hehe!

tun_telani said...

salam kak ina.. sedap! dh lama xmakan carrot cake, adik2 xbape nk makan.

inahar ali said...

tun..wasalam..alaa cian makbuyung teringin ek? kena tunggu akak wat sebiji baru leh pos cikit kt tun kan..hehe!

Mummy Dina said...

sedapnye puan doc..terliur tengok cheese yang menyaluti carrot kek tu..mmm..yummy!

inahar ali said...

mummy dina..mmg betul..carrot cake mmg faveret akak juga..lg lak pekena ngan ciskrim..mmg pergghh!!