Assalamualaikum..selamat berpuasa utk semua kengkawan..arini kita masak ayam masak kurma atas permintaan anak2..mudah jek buatnye tapi kali ni saje nak try resipi kak hanieliza..mmg sempoi dan sedap! jom kita semak resipi..mekaceh ye kak liza!!
RESIPI AYAM MASAK KURMA
resipi asal - kak hanieliza
sumber - inahar's cooking time
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam [potong kecil dan bersihkan]
1/2 cawan susu cair atau 2 cawan santan [1 biji kelapa]
4 biji kentang [belah 4]
2 labu bawang besar [belah 4]
1 batang carrot [potong kecil]
2 biji tomato [belah 4]
2 biji lada hijau
1 pokok daun sup [potong kecil]
3 s/b minyak
2 s/b minyak sapi
3 s/b rempah kurma ] bancuh ngan sikit air
1 s/k lada sulah ]
1 s/b kacang tanah tumbuk halus
1 s/b jus limau nipis - ganti ngan asam keping
garam
Bahan tumis
1 in kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 biji bunga cengkih 2 biji buah pelaga
Bahan mesin/tumbuk:
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia
Cara:
1. Panaskan minyak & minyak sapi dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan tumbuk dan rempah kurma yg dibancuh. Kacau sehingga naik minyak.
3. Masukkan ayam, kentang, carrot, garam dan susu cair atau santan. Biarkan sehingga mendideh.
4. Masukkan bawang besar, lada hijau, tomato dan kacang tanah tumbuk.
5. Perlahan api sehingga naik minyak.
6. Masukkan jus limau dan daun sup dan biarkan sehingga pekat.
7. Angkat dan hidangkan.
sedap makan ngan roti atau nasi tomato.
17 comments:
ayam kurma, memang sempoi dan sedap..anak2 kita pun suka juga ni..:)
menyelerakan nampaknya...tak leh pandang lelama. puasa2 ni nampak apa pun sodap
ayam kurma la sedap...! anak pun laju mknnya sbb x pedas...:-)
sedap masak kurma ayam atau pun daging.. saya dan anak2 pun suka.. :) nanti nak wat lah..
ayu..bulan pose ni senang msak yg sempoi jerkan!
fazian..betui tu..bulan pose semua nmpak sodap..roti kering pn nmpak sodap..haha!!
asyifa..anak akak mmg x tahan pedas..tu yg diorang suker masak kurma cenggini!
jassnani..masak kurma yg sempoi..buat jangan x buat..hehe!
Puan Doc pernah try tak... masak kurma ni masukkan kobis bulat... tapi jangan potong2... kopek selai-selai, bubuhlah dua tiga helai je. Saya pernah makan kenduri rumah orang.. sedap jugak!
Waw...sedaapnyer..klau nekcik ni masukkan benerapa kelopak kobis tu..sedap!!!
sedapnya masak kurma doc tu, patutlah anak2 suka... maknya mesti lagi suka.. akak pun sukaaaaaa... hihihi
k.sweetie..oh iyaka? pestaim dgr kurma taruh kobis..leh try nnti!
nekchik..tu la pasal sy pn br tahu psl kobis lam msk kurma..next time leh try..sedap ye kak?
SKT..mmg sedap pun..semua pun suker..huhu!
antara lauk fav QH ni..tp takat ni ni lom penah masak sdri..leh la try masak nti..hihi..nmpk sedap
QH..kalu masak sendiri lauk nih lg puashati tau qh..cubala ye nnti!
Lauk ayam kegemaran saya ni.. Hehe
Post a Comment