Wednesday, July 17, 2013

NASI MENTEGA KISMIS

Assalamualaikum..baru nk tayang menu iftar semalam..Pn Doc sedang bercuti so bolehla masak yg special sikit utk family berbuka puasa..nasi mentega kismis berlaukkan ayam masak merah, kari telur serta acar timun. tapi tak larat dah nk wat kuih-muih segala..so kita beli jerla kan..hehe! resipi dah few times taruh sebelum nih tapi jomla kita zaas sekali lagi yer..

RESIPI NASI MENTEGA KISMIS
resipi asal - CMG
sumber - inahar's cooking time

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 25 minit, toskan. (kita guna beras siam wangi) 
5 cawan air
 
1 cawan susu sejat
 "IDEAL" 
1 kiub ayam "Maggi" (optional)
 
2 camca besar mentega
 
Garam secukup rasa
 
1/3 cawan kismis


BAHAN TUMIS :-)
1 biji bawang besar, didadu 
2 ulas bawang putih, hiris
 
1 batang serai, dititik
 
1 helai daun pandan, disimpul
 
1 inci halia, hiris nipis
 
1 kulit kayu manis
 
1 kuntum bunga lawang
 
5 kuntum bunga cengkih
 
2 biji buah pelaga


BAHAN HIASAN
Hirisan daun bawang
Hirisan daun sup
Bawang goreng

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam kuali, cairkan mentega, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum, masukkan beras dan kacau hingga mesra, masak 1-2 minit. Masukkan kiub ayam (hancurkan) dan gaul rata.
  2. Alih beras ke dalam rice cooker, tuang air dan susu, kacau rata. Tambah garam secukup rasa dan tanak nasi seperti biasa. Bila kering, taburkan kismis dan biar nasi betul2 masak. Gaul nasi dengan chopstik. Biar sekejap.
  3. Tabur bahan2 hiasan sebelum dihidangkan bersama acar dan lauk2 kegemeran. Selamat mencuba..

 

33 comments:

Asyifa Mustaffa said...

salam kak doc..:-)
nmpk enak...msti wangi ni...bole cuba gak nnti...

Gee® said...

Sedapnya nasi Pn Doc tu... tambah2 ada lauk ayam masak merah atau daging opor... ermmmm.... yummy!!

fazianbatrisyia said...

wahhh...pn doc kita ni da tayang nasi dah...emmm tanya diri sendiri bila nak buat agaknya kan...? teringin jugak...

Azian Nd said...

Salam kak Ina,Yan suka nasi yg ada kismis ni...sedap!

Amie said...

Pn Doc,
wanginya....

Kjee said...

Perghhh sedap!

LiNa_Pg said...

sedap ni, sangat sesuai untuk buka n juadah raya..
makan ngan apa ni kak ina?

JaSSNaNi said...

assalamualaikum..
kalau nak masak gini kena hari cuti.. hari keje tak sempat.. 1 jam je kena merempit kat dapor nak wat itu ini.. uwarghhh.. ape pun tq sebab bagi idea and sekali resepi..

inahar ali said...

asyifa..cuba jangan tak cuba ye!

inahar ali said...

gee..mmg sedap..anak2 suker klu mamam ngan ayam masak merah!

inahar ali said...

fazian..kalu dh teringin tu nmpak gaya kena wat sendiri jugak la kan..hehe!

inahar ali said...

yan..sama laa ngan akak..mmg suker kalu nasi taruh kismis..wangi dan sedapkan!

inahar ali said...

amie..mmg harum semerbakkan kalu masak nasi kaler2 cenggini..hehe!

inahar ali said...

kakjee..mmg sedap woo!

inahar ali said...

lina..kami mamam ngan lauk ayam masak merah, kari telur & acar timun..anak2 mmg feveret!

inahar ali said...

jassnani..betui tu..suri berkerjaya cam kita2 nih mmg masak spesel bila time cuti jerkan!

zana fahmi said...

Itu puan doc cuti, kalau berhenti kerja, berderet atas meja...hehe...siap jd bazar..haha.
Senang je resipinya, boleh cuba nnti. Tp....akk nk kurangkan nasi, diet konon.

ina ku said...

mcm nasi minyak jugak ek kak? saya suka kalau nasi mcm ni ada kismis atau gajus. nasi jd lebih berperisa, hehe..

mama sara nur said...

Assalam
Sedapnya nasi tu,

EmbunRosaliza said...

Assalam doc ina, selamat berpuasa, sedapkan mkn nais berperisa mcm ni, hari tu kita ada juga buat mmg sedap, wangi je bau mentega tu

inahar ali said...

kzana..pn doc pn nk kurangkn nasi gak tp belum berjaya sepenuhnya lg..haha!

inahar ali said...

ina..nasi kaler2 berperisa mmg laku kt umah akak nih..sedap woo! iya nasi ni lbhkrg nasi minyak gak guma tambahan butter tu jek!

inahar ali said...

mamasaranur..wasalam..mmg sedap nasi ni nnti cubala ye!

inahar ali said...

liza..nasi mentega ni mmg harum sedap..mkn bertambah2 woo..hehe!

tun_telani said...

Salam kak ina.. wahh.. sedapnyerr.. sure semua mkn bertambah2 time iftar nih.

AhliaSaleh said...

Sedapnye..

tenku butang said...

hai.. salam kenal,
follower no.954
done follow sini,
jom follow teman yea yunk..=)

http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog

Ayu said...

Assalam puan doctor..
nasi mentega tak pernah cuba lagi..
pasti sedap kan ..kena pulak dgn ayam masak merah favourite my eldest tu..:)

inahar ali said...

tun..wasalam..mmg feveret anak2 nasi berperisa cenggini..sik bertambah2lah jadinye!

inahar ali said...

ahlia..mmg sedap..nnti tryla resipi ni ye!

inahar ali said...

tegku..tq visit blog akak..nnti akak berkunjung ke blog tengku ye!

inahar ali said...

ayu..wasalam..anak2 kita mmg wajib ayam masak merah itu jek yg plg laju licin..hehe!

Roslia Mohd yusof said...

Nk buat hr ni jugak!!