Wednesday, April 10, 2013

MACARONI GORENG

 Assalamualaikum..macaroni goreng wat dinner semalam..maleh nk citer pepanjang..jom kita semak resipi yg sedap nih..kt sini pun ada!

RESIPI MACARONI GORENG
sumber: inahar's cooking time

Bahan2nye:

500 g macaroni 
300 g daging kisar-guna ayam jer

sotong secukupnye )
udang sederhana besar) x letak sbb no stock
1-2 biji bawang besar, potong dadu
3 ulas bawang putih, cincang halus
2 biji tomato, dadu kecil
mixed vege secukupnye
3-4 camca besar cili kisar (ikut kepedasan yg disukai)
1/3 botol besar tomato sos kimball

2 camca besar sos tiram
1 kiub ayam
Garam dan gula secukup rasa


CARA MEMBUATNYA :

  1. Rebus macaroni hingga lembut dalam air mendidih yang ditambah sedikit garam. Udang & sotong yg telah disiang di cuci dan toskan.
  2. Panaskan minyak zaitun dalam kuali (guna minyak masak biasa pun ok). Tumis bawang besar dan putih hingga perang, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing, tambah tomato dadu dan masak hingga layu.masukkan daging kisar dan goreng lagi.
  3. Masukkan sos tomato, sos tiram dan kiub ayam (hancurkan), kacau rata dan masukkan sotong dan udang. boleh tambah air sedikit jika pekat sangat. Masukkn gula & garam secukupnye.
  4. Masukkan macaroni , gaul rata dan masukkan mixed vege. Gaul rata2. Masak sekejap lagi dan boleh matikan api. Siap utk dihidangkan!


13 comments:

suhaila said...

Hi Puan Dr.. saya ni silent reader. Terima kasih selalu share resepi2, moga Allah luaskan lg rezeki dr. Selalu buat macaroni goreng ni fav hubby he2 memang sedap. kdg2 bila masak sup ayam/dgg bubuh jgk sikit macaroni ni untuk menambah selera. Boleh tahu selalunya Dr guna cheese jenama apa ya? Thanks.

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

macaroni goreng favouriteku, makan hari2 pun takpe tapi ada pulak org yg tak mo makan macaroni hari2, hihi..

inahar ali said...

suhaila..mekaceh selalu berkunjung ke blog saya..kalu creamcheese mmg wajib guna jenama philadelphia manakala kalu sliced cheese lak selalu beli brand chesdale..mmg sedap!

inahar ali said...

yusa..umah akak pun peminat pasta..x kisahla apa jenis pun..mkn selalu pun semua suker jek xder yg membantah..hehe!

tun_telani said...

Sedap! tun selalu ada stok macaroni dan spagetti kat rumah, sbb tahan lama. kalau tiba2 xde idea nk bekfes, goreng je.

Acik Erna said...

assalam puan doc..sedapnya macaroni goreng

ibh_sue said...

Memang cari pasal masuk dapo orang malam2 ni..Haisshhh lapo balik perut tengok makaroni. :-)

inahar ali said...

tun..betui tu..stok pasta mmg wajib ada kt dapur utk menyenangkan keje lastminute kan..hehe!

inahar ali said...

kakerna..nk ajak mamam pun dh abiss la kak..huhu!

inahar ali said...

sue..hahaha..nasibler..sapa suruh memalam pi selongkar dapur orang kan..hehe!!

lina_pg said...

assalam kak Ina,sedapnya macaroni goreng tuh..peberet anak2 saya ni.Kalau depa tgk,mesti dah soh watkan...dah lama sangat tak wat ni

inahar ali said...

lina..wasalam..mmgmenu pasta cenggini bebudak seme sukerkan!

inahar ali said...

lina..wasalam..mmgmenu pasta cenggini bebudak seme sukerkan!