Saturday, December 11, 2010

EGGLESS CHOCOLATE CAKE


Salam malam minggu wat teman2 semua ye..waah memalam cenggini layan kek cekelat pun okay kan!! ni kek coklat tanpa telur..mmg sgt sesuweii utk owg berdiet!! rasanya pun sedap tiada beza ngan kek yg mengandungi telur. resipi dh lama masuk list amik kt teratak dayangjack..kalu korang pi kt umah DJ nih..ada beberapa resipi eggless choc cake tp kita amik yg telah diolah oleh DJ beberapa kali..kiranye yg terbaekk la..tul x DJ?? Mmg rasanye sgt chocolatey & kurang berminyak..i liiiikkee!!! tenkiu bebyk wat DJ ye for this marvellous recipe...izinkan akak cnp resipi ye! muaaahh!!

Kek Coklat Tanpa Telur

Bahan-bahan : loyang kecil (akak gandakan adunan ni guna loyang 9")
  • 1 cawan tepung gandum*
  • 1/3 cawan serbuk koko hitam* (serbuk koko lain pun boleh)
  • 1 sk serbuk penaik*
  • 1/2 sk soda bikarbonat*
  • 1/4 sk garam
  • 3/4 cawan gula pasir / gula halus (dikisar halus seperti gula icing)
  • 1/3 cawan minyak masak sayuran / minyak jagung
  • 3/4 cawan air kopi panas
  • 1/3 cawan susu segar
  • 1 sk esen vanilla
  • 1 sk cuka / jus lemon (DJ prefer guna cuka)

Cara-cara :
  1. Sediakan loyang kek. Griskan dgn mentega dan taburkan sedikit tepung. Panaskan oven pada suhu 170-180 C.
  2. Di dalam mangkuk adunan, ayakkan bahan-bahan bertanda *. Masukkan gula dan kacau rata-rata.
  3. Masukkan bahan-bahan selebihnya (kecuali cuka) dan barulah dikacau sebati dengan menggunakan senduk kayu / spatula. Kacau mengikut arah pusingan jam. (pastikan air kopi btl2 panas)
  4. Tapiskan adunan.
  5. Masukkan cuka dan terus kacau serta merta selama 20 saat.
  6. Tuangkan cepat2 adunan ke dalam loyang dan bakarlah selama 30-40 minit atau sehingga masak. (suhu bergantung pada jenis oven masing2).
  7. Setelah masak, sejukkan kek semalaman sebelum dipotong. Nak hiaskan dengan ganache pun ok.
*** Gunakanlah cawan dan sudu metrik utk menyukat bahan-bahan.
*** Fungsi cuka antaranya adalah utk membantu kek naik cantik dan tidak melimpah keluar dari loyang semasa dibakar.
Resepi Ganache (x wat pun sbb dh sodap..hehe)

Bahan-bahan : anggaran shj
  • 200 g coklat masakan (dipotong kecil2)
  • 125 ml susu segar
  • 50 g butter (dipotong kecil2)
  • 50 g gula icing
  • sedikit esen vanilla
Cara-cara :
Satukan mentega dan coklat masak di dlm periuk dan cairkan. Kemudian tuangkan susu dan masukkan gula icing. Kacau perlahan2 dengan menggunakan kaedah double boil. Masukkan esen vanilla dan kacau lagi hingga pekat dan berkilat. Sejukkan terlebih dahulu sebelum dituangkan ke atas kek.


12 comments:

Ummi Hanie said...

Salam kenalan ,

sy kidnap resepi ni ye...dah lama nk buat kek choc tp asik trtangguh2 je...susu segar tu boleh ganti dgn ape ye?

inahar ali said...

salam kenal hanie..kalu xder susu segar leh ganti susu cair @ yogurt @ air biasa pun xpe..nnti hanie try la ye!

Citarasa Rinduan said...

salam kak ina

wah..first time baru tahu kalau buat kek tanpa telur..
nak cubalah..

lagi satu, baru tahu, cuka buatkan kek tak melimpah dari loyang...
thanks yer tak lokek ilmu

Anawahid said...

sedap3... nakkkkkkkkkkkkkkk!

nba-Nur said...

Salam.. My fav kek nih... Nak sikit kak.. hehe

openid said...

Salam Kak Inahar,
Lamanya tak sempat datang rumah akak ni... hopefully akak sihat2 ye... terima kasih wish anniversary kami hari tu :)
Ijan

inahar ali said...

ayu..akak pun br tau psl cuka tuh..tq to DJ for info..nnti ayu try la wat ye!

ana..alaaa ana kan lg rajin membaking bagai..pi cepat kedapur stat operasi..hehe!

nur..sowii dh abih laa cayang!nmpak gaya kena wat sendiri la ek..hehe!

ijan..alhamdulillah sihat..hrp ijan & family pun gembira selalu ye!

moklong said...

haah... klu kat rmh kak dayang byk btl resepi yg menarik antaranya kek coklat ni la. mmg rugi klu x mcuba. hehehe nk kena buat gaks nih.

NiezaMan said...

Kak Ina..
saya pon dah byk kali buat kek tanpa telur ni
sedap & senang..mmg best

Fiza Amran said...

bestnya x de telur... interesting

Wattie said...

Salam Inahar,
Wahhhh cantik sungguh jadinya kek cekelat Inahar, nak kena gi dapor godek gak la nampaknya ni....

are_u said...

salam.. sedap nye.. penah gak tgk resepi ni tp tak penah try lagi..:)