Friday, August 14, 2015

NASI BERIANI

Assalamualaikum..ni lagi satu menu tertunggak siarannye sebab masaknye dah lama time posa aritu. Pn Doc masak utk menu berbuka abg bani juga rakan2 serumah seramai 10 org di asrama mereka..nasi beriani digandingkan bersama lauk ayam masak merah, kurma telur juga acar timun nenas. Alhamdulillah mendapat sambutan hangat..hihii! Resipi kita cnp dari dapur kak hanieliza..resipi beliau mmg mudah juga rasa yg sangat sedap..mekaseh kak liza! Jom kita zaas resipi ye!

NASI BERIANI
resipi - kak hanieliza
sumber - inahar's cooking time


Bahan

1 kg beras bathmati [basuh dan toskan]
2 s/b rempah beriani [bancuh dgn sedikit air]
2 biji buah tomato [potong dadu]
3 biji cili merah [potong 2]
3 biji cili hijau [potong 2]
100 gm daun pudina ]
100 gm daun sup ] potong kasar]
100 gm daun ketumbar ]
1 liter air
1 cawan susu cair
2 s/b minyak
4 s/b minyak sapi
kismis
garam
1 s/b pewarna kuning [bancuh ngan sedikit air]

Bahan tumis 
5 ulas bawang merah ]
3 ulas bawang putih ] hiriskan
2 cm halia ]
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga

Cara. 
1. Panaskan minyak dan minyak sapi dalam rice cooker pot. Tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan rempah yg dibancuh dan akcau. Masakkans ehingga naik minyak.
3. Masukkan daun yg dipotong kasar dan cili merah & cili hijau.
4. Masukkan air dan susu cair. Biarkan mendideh sekejap.
5. Masukkan beras dan alihkan periuk dalam rice cooker.
6. Bila dah nasi kering, titikan pewarna kuning dan biarkan kering lagi.
7. Bila telah kering gemburkan nasi perlahan supaya beras tak patah.
8. Hidangkan dengan daging prunes dan acar.



Wednesday, August 12, 2015

KEK LAPIS CEMPEDAK AIDILFITRI

Assalamualaikum..bersua kembali kita ye! Maaf baru sempat nak updet resipi kek lapis cempedak ni yang dibuat sempena sambutan raya  yg baru lalu ni. Ni sebenarnya kek lapis cempedak versi "ekonomi" sebab hanya menggunakan 10 biji telur sahaja. Kalau nak lihat versi yg lebih mewah boleh lihat di sini ye..hihiii! Apa2 pun dari segi rasa ia tetap mantap sementelah menggunakan pure butter jenama golden churn ditambah dgn rasa cempedak yang sangat dominan..wallaaaaa sedaap banget uuu!!! Uolss boleh try ye...jom zaass resipi yok!

RESIPI KEK LAPIS CEMPEDAK
sumber - inahar's cooking time 

Bahan A 
500 gm isi cempedak*
4 sudu besar susu pekat manis* di blend bersama hingga jadi puree/paste 
500 gm butter-golden churn 

Bahan B 
10 biji telur gred A 
270 gm gula castor 
140 gm tepung hongkong 
1 sudu makan ovalette 
esen vanilla 

Cara: 
Pukul bahan A hingga kembang.Pukul bahan B dalam bekas berlainan hingga kembang dan gebu. Kemudian campurkan kedua2 A dan B serta gaul hingga sebati & rata. Bakar secara grill setiap lapisan lebihkurang 6-7 minit lamanya. pada lapisan terakhir hendaklah dibakar gunakan api atas & bawah pd suhu 180c lebihkurang 10-15 minitlagi atau sehingga masak! siap.. 

Friday, July 24, 2015

SALAM AIDILFITRI 2015

 Jom saksikan kemeriahan sambutan raya keluarga kami...zaaaasss!
Ayahanda & Bonda tercinta

 
 
 
 
 Makan-makan time!!

 Nasi beriyani , ayam beriani & acar timun nenas


 Nasi impit, kuah kacang daging, bamia kambing, asam pedas tetel & sambal goreng jawa.
Ada juga rendang ayam & ayam masak lemak..tapi tiada gambo..terlupa snap..hihi!

   Ini jerla kek yg sempat kita buat.. Kek lapis cempedak, kek marble badam ros serta kek lapis velvet asam manis. Cookies meme langsung tak sempat buat..hihiii!
Akhir sekali jom layan aksi2 anakanda2 ku..
  
     
Maaf Zahir Batin...Daaaaaaa!!

Friday, July 3, 2015

RENDANG AYAM

Assalamualaikum..ini rendang ayam yg Pn Doc masak pada hari minggu lalu. Rendang ayam resipi bonda ni memang digemari seisi keluarga. Boleh di makan bersama nasi atau roti juga prata. Resipi pernah dikongsikan sebelum ini di sini ye. So korang leh zaas jer ke entry lama itu utk resipi ye! K baiii...

Wednesday, July 1, 2015

SAMBAL BILIS PETAI

Assalamualaikum..hari ini Pn Doc nak berkongsi resipi sambal bilis petai yang sangat sempoi dan enak banget..lebih2 lagi kalau di makan bersama nasi pepanas waktu berbuka atau bersahur nanti. Memang ummmpphh! Meh kita zaass resipi ek..

RESIPI SAMBAL BILIS PETAI
sumber - inahar's cooking time

semangkuk ikan bilis - digoreng garing
4-6 biji cili merah/hijau
10-15 biji cili api (ikut suka)
1 biji bawang besar
petai secukupnya
sedikit belacan
air asam jawa
garam & gula secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara-
Cili, bawang juga belacan di kisar atau tumbuk kasar.Kemudian tumis bahan2 kisar hingga naik bau.
Tambah ikan bilis, petai, air asam jawa, garam dan gula secukupnya. Kacau rata dan masak hingga hampir kering. Siap dan boleh dihidang bersama nasi putih juga lauk pauk yang lain.