Saturday, October 12, 2019

SOTONG GORENG BEREMPAH


Assalamualaikum..ni menu yang dah lama jugak di masak tapi kita baru nak updet resepinye..hihii! Menu yang mudah dan sedap. Boleh juga gantikan sotong tu dgn udang ye..ikut suka korang. Yang penting hasilnya memang sedap. Jom kita zaas resepinye yok!


RESIPI UDANG BEREMPAH

Bahan-bahan :
300 gm sotong segar (digaulkan dgn sedikit serbuk kunyit dan garam kemudian direbus 1/2 masak dan dituskan) 
1 tangkai daun kari
1 sb serbuk kari
1 sb serbuk cili / cili kisar
1 sk serbuk ketumbar
1/2 sk serbuk lada hitam
1 labu bawang besar (dimayang)
2 biji bawang merah (dihiris)
1 ulas bawang putih (dicincang)
1 cm halia (dicincang)
4 sb santan pekat / susu cair
garam dan gula secukup rasa
1 sb sos tomato
1 biji hirisan cili merah

Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bawang merah, bawang besar, bawang putih , halia serta daun kari sehingga wangi.Satukan rempah kari, serbuk cili, serbuk ketumbar dan lada hitam di dalam satu bekas. Bancuh dengan sedikit air.Masukkan pes tadi ke dalam bahan tumis tadi dan kacau hingga pecah minyak.Masukkan sos tomato, cili merah dan santan. Kacau hingga mendidih.Setelah kuah hampir pekat, barulah dimasukkan sotong, garam dan gula. Kacau hingga masak. (tak perlu masak terlalu lama)