Saturday, October 26, 2019

BREAD & BUTTER PUDDING

Assalamualikum..jom berdessert pulak. Bread & butter pudding ni di buat minggu lalu dan menjadi kesukaan seisi keluarga. This is a keeper recipe and korang wajib try ye. Pudding ni hanya dimakan bersama sos koktel jer. Tak buat sos kastad pun sebab puding roti ni pun dah cukup lemak berkrim..takut nanti muak pulak kan. So maman ngan sos koktel pun dah okay..cukup masam manis nye dah. Nyum..nyum..nyum. Alhamdulillah..

RESEPI BREAD & BUTTER PUDDING
sumber: inahar's cooking time
BAHAN2 NYA:

10 keping roti gardenia
500 ml susu uht@ fresh milk
300 ml whip@fresh cream - klu xde cream pn xpe ganti dgn susu tp rasanya ttp sedap..
5 biji telur
100 gm gula castor
30 gm gula castor (utk ditabur atas puding just before bakar)
50 gm raisins
sedikit potongan nenas tin (boleh gak ganti dgn lychee,epal hijau @ buah2an lain yg disukai)
butter (untuk disapu pd setiap keping roti)
esen vanilla
Telur dan gula di pukul hingga gula hancur. then add milk, cream and esen vanilla dan pukul sebati.
susun roti yg telah disapu mentega dan dipotong kecil ke dlm loyang pembakar.sambil ditabur kismis dan potongan nenas diantara lapisan roti dan lapisan atas sekali.then tuangkan bancuhan susu tadi. Lastly taburkan gula castor diatas roti tadi sebelum dibakar supaya nanti ia akan caremelised on top of the pudding.(memberi bau yg lebih wangi lagi!)
bakar didalam preheated oven @ 180 c secara water bath(letak loyang atas dulang berisi air utk memastikan kelembapan pudding itu) selama 40-45 minit.(ikut oven masing2)

Hasilnya amat memuaskan hati sbb rasanya yg tidak begitu manis dan sangat lembut lembap texturenya ala2 caramel puding. Sangat enak dimakan bersama aiskrim dan fruit cocktail..mmm yummy!
Dibawah ni kita sertakan juga resepi sos kastad untuk rujukan bagi mereka yang gemarkan makan puding ni bersama sos kastad
Untuk Sos Kastad Koktel 
1 tin fruit coctail beserta jusnya
1 tin susu cair
1 cawan air
1/2 cawan gula (manis ikut suka)
1 sudubesar tepung kastad
secubit garam
cara2:
Kacau rata semua bahan dan masak sehingga mendidih. Sejukkan dalam petiais. bila sejuk bolehla dihidangkan bersama puding yg telah disediakan tadi. Layan..