IKAN TALAPIA MASAK LEMAK CILI API
sumber- inahar's cooking time
bahan
1 ekor ikan talapia merah- siang dan cuci bersih dengan air asam jawa @ limau nipis. Potong 2 atau 3 bahagian
2 batang serai
1 keping asam gelugur
santan secukupnya (saya guna santan serbuk satu peket dibancuh dgn air)
1 kiub pati ikan bilis (optional)
garam & gula secukupnya
minyak untuk menumis
bahan kisar/tumbuk
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia
sedikit kunyit hidup (guna serbuk kunyit pun boleh)
10-15 biji cili padi ikut kesukaan
Cara
Panaskan minyak lalu tumis bahan kisar dan serai hingga naik bau. Masukkan santan dan masak hingga hampir mendidih. Kemudian masukkan ikan. Bila hampir mendidih masukkan asam keping , kuib pati ikan bilis juga perasakan garam dan gula secukupnya. Masak sekejap lagi dan rasa jika okay boleh tutup api. Siap!
No comments:
Post a Comment