Assalamualaikum..dah lama tak mamam nasi ayam homemade. Sekali sekala masak sendiri memang sedap puashati makan anak-beranak! Alhamdulillah.. Jom kita zaass resipinye ye!
Resepi Nasi Ayam
resipi asal : Azie Kitchen
sumber : inahar's cooking time
Bahan bahan:
1 ekor ayam - potong 4
4 tin susu beras basmathi
5 ulas bawang putih - ketuk
2 inci halia - ketuk
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
sedikit rempah sup - saya tambah
1 sudu besar kicap cair
2 helai daun pandan - simpul
Garam secukupnya
Sayuran
Daun salad
Timun
Tomato
Daun sup dan daun bawang
Bawang goreng
Sos Cili
10 biji cili merah
2 ulas bawang putih
2 sudu besar cuka atau jus limau nipis
Gula dan garam secukupnya
sos cili botol - saya tambah
Sos Kicap
Kicap
Sos cili
Gula dan garam
sup ayam - saya tambah
Cara cara:
Rebuskan
ayam, halia, bawang putih, garam, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga
cengkih dan buah pelaga sehingga air mendidih. Bila sudah mendidih,
angkat dan toskan ayam.
Lumurkan kicap cair pada
ayam dan gorengkan dalam minyak yang banyak sehingga masak. Kami lumur
dengan kicap, sos tiram dan lada sulah. Jika suka, boleh juga kisar
bawang merah dan bawang putih.
Ambil 5 tin susu air
rebusan ayam dan masukkan dalam rice-cooker. Masukkan beras dan daun
pandan. Masakkan beras saperti masak nasi biasa.
Air
rebusan yg lebih tadi masukkan garam dan carrot (saya juga tambah
sedikit rempah sup) dan biarkan mendidih. Sekiranya nampak sikit
bolehlah tambahkan air.
Sediakan bahan cilli sos dan
kisar (saya masak atas api sebentar). Sesuaikan rasa. Sediakan pula, sos
kicap (juga saya masak hingga mendidih sebentar). Hiriskan sayuran dan
akhir sekali ayam diketuk dan dipotong kecil.
Hidangkan bersama nasi dan sup yg telah dimasukkan daun sup dan bawang serta bawang goreng.
Nota:
Ayam boleh juga dibakar pada suhu 180’C selama 30 minit.
Kicap cap gajah, gula, garam, lada sulah dan madu
Sos kicap: kicap cair masak dengan air, lada sulah, garam dan gula.
No comments:
Post a Comment