Monday, July 24, 2017

KEK MARBLE TRIO TERBAIK


 
Assalamualaikum..kek marble trio ni adalah kek wajib yang dibuat setiap kali musim raya. Raya baru2 ni pun tidak ketinggalan kita membaking this cake! Kalau korang tak pernah try lagi resipi ni..memang rugi wehh! Resipi yang sangat marbeless! Dah banyak kali Pn Doc kongsikan resipi kek Cik Mat Gebu ni di blog ini. Ok jom kita semak lagi dan lagi resipinye ye!
 
RESIPI KEK MARBLE TRIO
resipi asal - Che Mat Gebu
sumber - inahar's cooking time
Bahan-Bahannya:- 

300 g mentega 
280 g tepung halus (tempung gandum pun ok)* 

1 camca teh baking powder* 
1 camca besar susu tepung*(*disatukan, gaul dan ayak) 
5 biji telur gred A (berat kurang lebih 60g sebiji) 
250 g gula halus 
1 camca besar Ovallate 
30 g gliserin (boleh ganti ngan susu sejat) 
20 g air 
1/2 camca teh esen vanilla 
1/2 camca teh strawberry emulco 
1 camca teh chocolate emulco


Cara membuatnya:-
Pukul mentega hingga kembang dan putih, masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata. Ketepikan.Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, masukkan telur, gula dan ovallate. Pukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan pekat seperti adunan baulu. Perlahankan speed dan masukkan adunan no.1 sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul hingga semua sebati.Kemudian masukkan air dan gliserin dan gaul hingga semua sebati. Bahagi adunan kepada 3 bahagian yang sama banyak. Satu bahagian dimasukkan esen vanilla, satu lagi dengan strawberry emulco dan satu lagi dengan coklat emulco. Gaul hingga sebati.Dalam bekas berukuran ( 8 x 8 x 3 ) inci, (tapi dalam gambar mat guna acuan bulat berlubang tengah, acuan yang orang guna untuk buat kuih bingka). Lenser acuan dengan mentega dan alas dasar dengan kertas. Masukkan setiap adunan berselang-seli hingga habis dan buat beberapa pusingan menggunakan chop stick.
Hentak tin 2 - 3 kali dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 35 - 40 minit. Sejukkan kek 5 minit sebelum dikeluarkan dari tin. Sejukkan kek atas jaringan hingga betul2 sejuk.


CATATAN MAT GEBU :- Kalau tak de gliserin, abaikan gliserin dan air, ganti dengan 50 ml susu cair atau whipping cream. Pasal perisa dan pewarna untuk marble tu boleh ikut citarasa masing2. Oven perlu dipanaskan 10 minit sebelum membakar kek. Jika menggunakan tin atau acuan kek warna hitam, turun kan suhu tadi kepada 160C semasa membakar kek
 

3 comments:

Mat Gebu said...

Terima kasih kak.....

inahar ali said...

Mat Gebu..welcome dear! Mekaseh Mat berkongsi resipi hebat ni!

Artanti Tanti said...


Mohon maaf jika postingan ini menyinggung perasaan anda semua tapi saya hanya mau menceritakan pengalaman pribadi saya yang mengubah kehidupan saya menjadi sukses. Perkenalkan terlebih dahulu saya Artanti Tanti biasa di panggil Anti, TKI tinggal di kota Pontian johor Malaysia,Saya berprofesi sebagai pembantu rumah tangga, tapi saya tidak menyerah dengan keadaan saya, tetap ikhtiar.
pengen pulang ke indonesia tapi gak ada ongkos pulang. sempat saya putus asa,gaji pun selalu di kirim ke indonesia untuk biaya anak sekolah,sedangkan hutang banyak, kebetulan teman saya buka-buka internet mendapatkan nomor hp Mbah Suro 082354640471 katanya bisa bantu orang melunasi hutang melalui jalan togel dengan keadaan susah jadi saya coba beranikan diri hubungi dan berkenalan dengan beliau Mbah Suro, Dan saya menceritakan keadaan saya.Beliau menyarankan untuk mengatasi masalah perekonomian saya,baiknya melalui jalan togel saja.Dan angka yang di berikan beneran tembus ,4607 dan saya dapat 275 juta alhamdulillah terima kasih banyak ya allah atas semua rerjekimu ini. walaupun ini melalui togel






































































































































Mbah Suro....