Monday, July 31, 2017

CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES


Assalamualaikum semua! Dah lama Pn Doc tak membrownies kan diri ek! Ok arini nak share brownies yang kita buat utk dibawa sebagai buah tangan menghadiri majlis rumah terbuka raya rakan2 minggu lepas. Ini juga adalah salah satu keeper recipe dan wajib buat tau!. Kejadian yg sangat chewy, gooey dan moist banget! So Yummyy!! Entry lama boleh lihat di sini dan sini ye. Jom zaass resipi yok!

RESIPI CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES
resipi : wani
sumber 1: alongroz
sumber 2: inahar's cooking time 

(ni resipi utk setengah adunan) 

(Makes 8" square) 
 INGREDIENTS:
125g Butter*
200g Chocolate* (* melted & mix together)
3 Eggs
145g Brown Sugar
1 tsp VE
45g Flour**
50g Coco Powder** (** sifted together)- i used only 25gm
50g chopped Nuts 

 
METHOD:
1. Beat eggs, sugar VE until sugar is dissolved.
Add in melted chocolate & butter.
Add in flour & cocoa mixture.
Add in nuts.

2. Line tin with non-stick baking paper extended over the 2 sides.

Bake at 160C for 45 min.(separuh adunan hanya 25-30 minit je)

8 comments:

Nooriah Abdullah said...

Macam best je lah brownies ni Puan Doc kan, nampak pun menarik tu boleh lah kaknoor try nanti tunggu dah habis jajan kat rumah ni baru lah boleh buat baru hehe

inahar ali said...

Kaknoor..try jangan tak try kak. Eh bunyi mcm bnyk je jajan kt umah nun. Minta cikit buleh? Hihii

Sweetie said...

Kalau ape-ape yg di buat berasaskan cekelat mmg sedaplah... kesukaan bebudak dan org dewasa jugak... Tapi saya alah dgn cekelat. Makan atau minum minuman bercekelat akan buat saya sakit kepala.

inahar ali said...

Ksweetie..sy minat gak cekelat cuma xleh mkn bnyk ler sbb muak. Huhu

Norlaili A Wahab said...

Puan Doc nak tanya brownies atas dia wajib kedut tak?

Anonymous said...

Inilah resipi yg akak pegang sampai sekarang. Terkejut tergempar tamu nk dtg cepat jer siapnya brownies ni. Tq bbyk doc share ilmu ni. Muga berpanjanganlah pahala yg mengalir utk doc. Akak siap share lg resipi ni ngan kaum kerabat..hehe..halal ya. Kak ida

inahar ali said...

norlaili..iye sepatutnye kejadian brownies mmg berkedut surface atasnye. ada kedut sikit ada gak kedut banyak..hihii!

inahar ali said...

kak ida..aamiinn.Alhamdulillah kak juga mekaseh sbb rajin menyelongkar dapur saya ni. Moga sama2 kita mendapat manfaat dari segala ilmu yg dikongsi ye..insyaallah!