RESIPI IKAN PATIN GORENG SAMBAL CILI API
sumber - inahar's cooking time
Bahan-bahan
2 ekor ikan patin sederhana besar- siang dan cuci bersih dengan air asam jawa@limau nipis. Potong sederhana besar kepingnye. Kemudian lumur garam kunyit dan goreng garing.
1 biji bawang besar- potong bulat
1 biji tomato- cincang dadu
garam & gula secukupnye
sedikit air asam jawa
minyak utk menumis
Bahan kisar kasar
5-6 batang cili hidup merah/hijau
10-15 biji cili padi
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
sedikit belacan- optional
Cara
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga harum dan naik minyak. Masukkan tomato cincang, air asam jawa juga garam gula. Tambah ikan yang telah digoreng tadi serta bawang besar yang di hiris bulat. Goreng hingga sambal agak pekat dan tutup api. Siap!
2 comments:
Bestnya ikan patin masak merah tapi saya lebih suka y masak cili api. Salam kenal awak. Moh ler lawat blog saya http://cararesepi.blogspot.my/. Saya budak baru main blog. Mohon tunjuk ajar. Kalau tak kisah, masukkan lah blog saya dalam senarai bloglist awak.
anonym..memang betui sambal lagi pedas lagi berapi kan. hiihii! okay nnti akak melawat blog awak ye. tqvm
Post a Comment