Monday, December 5, 2016

KEK LAPIS PANDAN PRUNE

Assalamualaikum semua. Okay arini Pn Doc nak kongsi resipi kek istimewa yang  di buat masa musim raya aidilfitri yang lalu. Sori lah ye baru nak updet resipi..hihii! Kek lapis yang sgt sedap..berulang-ulang makan pun tak jemu..huhuu! Memang korang wajib try ye. Resipi ni kita cnp dari blog AlongRoz yang mmg pakar bab kek lapis sarawak ni.Resipi asal dari dapur dayangjack yg cantik jelita nun. Cukup puashati dgn hasilnya..mekaseh berjuta2 lemon wat dayang juga along ye sbb berkongsi resipi yg meletops ni! Muaaahhh!

RESIPI KEK LAPIS PANDAN PRUNE
resipi asal - Dayangjack
sumber 1 - AlongRoz
sumber 2 - inahar's cooking time

Kek asal Kek Evergreen, Along tambah prune & coklat, manakala Pn Doc tambah prune sahaja.
Hasil: 8" x 8"
BAHAN2:
10 biji Telur gred A
450g Mentega
200g Tepung Gandum
100g Horlicks
160g Gula Halus

1 botol kecil Pandan Paste
1 sb Ovallette
340g Susu Pekat

1 tin kecil Serikaya
100g Serbuk Santan
1 sk Esen Vanilla

1 bungkus Prune tanpa biji - potong kecil 
1 bungkus Coklat Cip (tak letak)


CARA2:
1. Pukul telur, gula dan ovalette sehingga kembang (high speed).
2. Dalam bekas yang berasingan, pukul mentega bersama susu pekat sehingga putih.
Masukkan serbuk santan dan putar lagi hingga sebati.
3. Satukan adunan telur dan mentega sehingga sebati.
Masukkan serikaya, pes pandan, horlicks dan gaul sebati.
Masukkan tepung dan esen vanilla, kacau sehingga sebati.
4. Sediakan loyang yang dilapik & disapu dengan mentega.

Ratakan 6 sudu makan adunan ke dalam tin.
Bakar sehingga bertukar warna keperangan dgn menggunakan api atas.

Ulangi proses melapis dan tabor prune & coklat cip selang seli sehingga habis.
Akhir sekali bakar dgn api & bawah selama 10 minit.
5. Sejukkan kek terlebih dahulu sebelum dipotong.




3 comments:

adda syuhada said...

sedapnye .... x pernah mkn tp nampak sedap

inahar ali said...

Adda..mmg sedap tapi jenuh nak melapisnye..hihi!

PAk JUSTAN DI BATANG said...
This comment has been removed by a blog administrator.