Thursday, April 9, 2015

GULAI KAMBING ENAK!

 

Assalamualaikum..ni menu minggu lepas juga ye! minta maaf la ye baru arini sempat nk updet entry hehe! Gulai kambing yg sedap ni hasil resipi dari dapur jejaka femes ames kt sedenak nun laa! Mekaceh Mat Gebu berkongsi resipi gulai yg amat sedap ni. Kali terakhir masak gulai kambing ni masa raya haji yang lepas. Boleh tgk entry kt sini. Arini kita rajin utk sertakan sekali lagi resipi nya kt sini. Thanx ye Mat!! Jom zaass resipi..

RESIPI GULAI KAMBING 
resipi asal - CMG 
sumber - inahar's cooking time 

BAHAN-BAHANNYA :-) 
800 gram daging kambing dipotong kiub* 
1 camca besar tepung gandum* 
1 biji limau nipis, perah jusnya*(*digaul rata dan perap 20 minit, cuci bersih dan toskan)
 4 biji kentang, kupas, potong 4 setiap 1, 
rendam 2 biji tomato, belah 4 setiap 1 
1 keping asam gelugor saiz kecil 
2 camca besar cili kisar 
4 camca besar rempah kari daging (baba's) 
1 camca besar rempah kurma (baba's) 
150 ml pati santan (che mat guna santan kotak) 
1 camca besar penuh kerisik 
1 camca besar gula melaka 
Garam secukup rasa
 Air secukupnya 

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-) 
1 biji bawang besar 
4 biji bawang merah 
3 ulas bawang putih 
2 batang serai, hiris 
2 inci halia 
1/2 inci lengkuas 
1 inci kunyit hidup 

BAHAN-BAHAN TUMIS :-) 
4 biji bawang merah kecil, hiris 
2 ulas bawang putih, hiris 
2 tangkai daun kari, dilurut 
1 batang kayu manis 
1 kuntum bunga lawang 
6 kuntum bunga cengkih 
3 biji buah pelaga 

CARA MEMBUATNYA :-) 
Bancuh bahan2 kisar halus bersama rempah kari dan rempah kurma, kacau rata hingga menjadi pes. 
Tambah sedikit air jika perlu. Kemudian, ceduk 2 camca besar pes rempah tadi dan gaul dengan daging kambing yang telah dicuci dan ditoskan.Perap sekejap. 
Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan2 tumis dan masak hingga harum dan bawang keperangan. Tambah cili kisar dan masak hingga cili garing.
Tambah pes rampah, kacau dan masak hingga rempah garing dan naik minyak. Guna api kecil dan kacau selalu..
Masukkan daging kambing. Gaul rata dan masak hingga daging kecut. Tuang air secukupnya, biar menggelegak, kemudian perlahankan api dan masak hingga daging 3/4 empuk.
Masukkan kerisik, asam gelugor dan kentang(toskan). Kacu rata. 
Bila kentang empuk, tuang santan dan masukkan gula melaka. Perasakan dengan garam secukupnya. Masak dengan api kecil hingga mendidih. Kacau selalu.
Akhir sekali masukkan tomato, masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi atau roti..


8 comments:

Nooriah Abdullah said...

waduh doc, nampak nya kita berkambing2 hari ni ye jgn lepas ni ngembekkk dah lah hehee

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Kak Ina....atie tak pernah msk daging kambing larrrr..hihi

inahar ali said...

kaknoor..oopss selisih kalu mengembek kita ek..hihii!

inahar ali said...

atie..wasalam..iye kakina pun baru belajar2 masak kamben ni klu tak dulu asik beli kt restoran jek..huhu!

cazamiya said...

alahaii,, nampak sodappp tapi syaza kureng sikit kalau kambing ni. hihi singgah dan follow sini. jemput baca entri terbaru syaza tentang kereta idaman

inahar ali said...

syaza..thnx visit blog akak ya! nnti akak kunjung balas ke blog syaza pulak!

LiNa_Pg said...

Sedapnya kak ina...terguda sudaaa

inahar ali said...

linapg..dh abih sudaaa..kalu terguda kena cepat operasi sendiri kt dapur nun ye..hehe!