Assalamualaikum..dah lama tak makan sambal tempoyak kebetulan adinda Seli ada memberi sebekas tempoyak minggu lepas so apalagi projek menyambal la jadinye. hasilnye bila dimakan bersama nasi pepanas ngan ikan goreng pun dah mmg ummpphh..terbaekk! hehe..
RESIPI SAMBAL TEMPOYAK IKAN BILIS
sumber : inahar's cooking time
Bahan-bahan :
- 1 cawan ikan bilis- digoreng garing dahulu
- 4-6 sudu besar tempoyak
- 2 ulas bawang merah (di tumbuk kasar )
- 3 biji cili merah + 10-12 biji cili padi(di tumbuk atau dikisar kasar)
- sejemput ikan bilis utk di tumbuk/kisar sekali bersama bawang & cili
- 2 batang serai (dititik)
- Garam
- Gula
- Masukkan sedikit minyak, tumis bahan tumbuk/kisar serta serai.
- Kemudian masukkan tempoyak , garam dan gula dan kacau sehingga sebati.
- Akhir sekali masukkan ikan bilis yang telah digoreng tadi dan kacau rata.
- Hidangkan , dan makan dengan nasi panas-panas.
15 comments:
owh sedaapnyer..nak singgah klinik lah
nekchik..mmg sedap kak tp sambalnye ada kt umah ..arini kt klinik kita mamam mihun sup jek..hehe!
Confirm tengahari ni kena masak nasik lebih!
petang ni nak buat jugak!!.
doc, saya copypaste resepi ni k ^_^
kaksweetie..conpomm kak..hahahaa!!
nita..buat jgn x buat ek yus..nnti kami mai umah hang tumpang mamam nasi sambal tempoyak..hehe!
Assalam
Tempoyak, family sy semua mkn
He hee kecuali sy
Apapun nmpk sgt mabeless
mamasara..olololoo..rugi tau tak mamam tempoyak..hikhik!
Assalam Puan Doktor,
wah tempoyak kita pernah makan sekali aje dulu..cuba2 test water masak udang dgn tempoyak..actually sedap juga rasanya..masam2 gitukan..lepas tu tak beli lagi sebab kita beli kat jb..sudah nak dapatkan disingapura ni..
ini jarang2 ni.selalu tempoyak saya buat masak lemak je.dh busan.ble la try ini pula...
ayu..nanti klu jumpa tempoyak mesti tryla resipi sambal tempoyak bilis pulak..mmg sedap tau!
mai has..kalu wat sambal tempoyak cenggini tak cepat muak tau..nnti cuba la ye!
There are a few factors you want to consider when purchasing a superfood drink powder.
Its leaves are withered and steamed, not fermented like black
and oolong teas -- green tea's unique catechins, especially EGCG,
which may be able to obliterate cancer cells without disturbing neighboring tissues.
The term functional food is used in Europe for foods that can improve our state of health or reduce the risk
of diseases.
my blog chris ashenden the kiwi
Uiiit...menu penmbat selera ni
rohah..penambat selera terlajak laris ni rohah..hehe!
Post a Comment