Wednesday, February 26, 2014

BAKED BLUEBERRY CHEESECAKE


Assalamualaikum..operasi mengeciss masih berterusan..blueberry cheesecake yg ku buat weekend baru nih..mmg meletopps!! jangan ditanya...sebab udah tiada ye..hehe!! meh jom zaass resipi yg simple nih.. 

BLUEBERRY CHEESECAKE

Bahan-bahan

  • 500g cream cheese
  • 250cc/ml fresh@whipping cream/plain yogurt
  • 2 sudu besar jus lemon (kalu guna yogurt tak perlu tambah jus lemon)
  • 2 biji telur
  • 100g gula
  • 1 suduteh esen vanilla
  • blueberry filling utk hiasan
BASE
70g butter dicairkan
200g oreo cookies dihancurkan (buang filling)

Cara-cara



  1. Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
  2. Gaulkan biskut yang telah dihancurkan dengan butter yang telah dicairkan dan tekan dengan padat ke dalam loyang. setelah itu simpan didalam peti sejuk.
  3. Pukul cheese cream dan gula hingga gebu kemudian tambah telur satu persatu, fresh cream; semua bahan-bahan lain ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream.
  4. Masukkan ke dalam loyang dan bakar secara waterbath selama 1 jam 15 minit (ikut oven memasing)
  5. Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
  6. Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap
  7. sebelum makan boleh la di letakkan blueberry sause tersebut atau hias ikut suka.


23 comments:

Acik Erna said...

assalam doc.ina..tak aci ni dah habis baru nak tayang hi hi

ANIS DANIS said...

Pic yg dah kna bedah ada x..hehehehe

Sweetie said...

Baru je berkira-kira nak dtg bertandang bawak pinggan... udah abis ghopenya!

inahar ali said...

acikerna..wasalam kak..sorii morii ye kak sbb membuatkn korang terliur..huhuu!

inahar ali said...

anis..minta maafla ye anis sbb pic pas kena bedah x sempat snap..sbb sedap sgt sampai terlupa snap..hahaha!!

inahar ali said...

ksweetie..tu la pasal kak..termiss sudaaa..huhuu!

Bicara Kak Noor said...

aduh doc terlioq lah kak noor tengok ni camna ni???

Bbwana adienia said...

salam kak..

bestnya kalau dapat makan ni..

inahar ali said...

kaknoor..nmpak gaya kena operasi mengecis sendirila kt dapur tu..haha!

inahar ali said...

kaknoor..nmpak gaya kena operasi mengecis sendirila kt dapur tu..haha!

inahar ali said...

bbwana..mmg best..klu nk kena wat sendiri ek..hehe!

Kjee said...

Sedapnya Ina!

Mayang ABDUL RAZAK said...

mak aiih sedapnya kak ina

NEKCIK said...

Yummy yummy doc..jap lsgi nak singgah klinik lah ye..dpt se hiris pon.ok

inahar ali said...

KJee..mmg sedap kjee..nak wat pun simple mimple jer..nnti suh nadia try wat..hehe!

inahar ali said...

mayang..mmg sedap..nnti cubala wat sendiri mayang..puashati mamam!

inahar ali said...

nekchik..alaa ciannye kak..dah lama abiss pun..nnti saya wat lain utk kakjariah ye..insyaallah!

Bada Ariff said...

salam perkenalan...
tgk.gambar pun dh nampak sedap...yumyum...

inahar ali said...

bada..salam perkenalan kembali..thnx visit my blog! nnti lehla bada try resipi ciskek nih..mmg sedap!

mama sara nur said...

Assalam
Sudah habis ya, baru nk mintak tapau sikit hihii
Mabelesss dgn blueberry

inahar ali said...

mamasara..tu laa terlambat sudaaaa..hehe!

maz said...

Assalamualaikum kakkkk...ada umah ke kat klnik tu...jauh dtg ni...muahh...maz pun kerap duk buat ciskek...tpi stu pun xkluar kat blog lgii...hehee...jazakillahukhairan kak sdi jnguk dpur yg bru nk idup tu...smga kak sklrga sntiasa dlm rahmatNya...aminn...salam saying dri Bahrain...

inahar ali said...

maz..alaaa dh kembali duk bahrain semula ye? patutla lama x nmpak..hehe!! rinduu gak kt maz..muaaaahhhh!!