Friday, November 8, 2013

PUDING ROTI KARAMEL


Assalamualaikum..maaf baru nk updet entry puding roti karemel yg mabeless nih..wat hari ahad aritu ..dah lama pun abiss ye kengkawan..jangan mare..hehe! memang top glemer dah lama dah puding ni antara seme geng blogger masak2 cuma Pn Doc jer baru nak menerai resipi ni..huhu!! mmg syedaapp banget..langsung takde bau telur..buat pun mudah benar..kita hanya sempat snap foto sepotong jer sebab laju jek dimakan oleh anak2..hehe! resipi wajib try ni..minta izin cnp resipi dari dapur Nor ye..resipi asal dari dapur rosaliza..mekaceh buat liza & Nor ye..muaaahh!!

 PUDING ROTI KARAMEL
resepi asal : rosaliza@embunkasih
sumber1 : K.Nor
sumber2 : inahar's cooking time
Bahan-bahan
3 sudu besar gula untuk dijadikan gula hangus
4 keping roti gardenia
3 biji telur A @ 4 biji gred B - di pukul manja dan di tapis
2 cawan air suam @ (1cwn susu cair+1cwn air suam)
1/2 cawan susu pekat - resepi asal 1 cawan

esen vanilla (1sk)

Cara-cara
Cara membuat gula hangus , masukkan gula ke dalam kuali, masak hingga gula jd perang (guna api kecil takut hangit). Kemudian masukkan 1 sudu besar air, (berhati2 gula panas). kacau hingga sebati dan matikan api. Tuang terus dalam loyang. Ketepikan.
Panaskan pengukus.Carik2kan roti kemudian blender bersama air suam dan susu.
Selepas itu masukkan telur yang sudah ditapis itu dan masukkan esen vanilla. Blend sekejap agar sebati. Tuang adunan tadi kedalam loyang gula hangus dan kukus sehingga masak.(40min-1jam) - hana kukus 30min je

27 comments:

Rose Azadir said...

Salam…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com . Saya follow sis n kalau sudi follow la saya balik yer…

inahar ali said...

rose..mekaceh mai blog akak..nnti akak pi visit blog rose ye!

asyifa mustaffa said...

Sedapnya mkn msa dia tgh sejuk..

inahar ali said...

asyifa..jangan kata sejuk..masa pepanas pun dh kena bantai ngan anak2..huhu!! mmg sedapkan!

Bbwana adienia said...

sedapnya makan puding roti karamel time gini..

EmbunRosaliza said...

Tq dr ina sudi cuba puding yg simple ini, sedapnya lama tak buat ni, anak2 kat rumah ni pun suka juga puding2 mcm ni

Sweetie said...

Minta sepotong!

Mayang ABDUL RAZAK said...

salam kak ina.. lama tak melawat kat sini... nak try le puding caramel ni mmg feveret .. lg2 makan sejuk2.. aihhh dekat setengah taun gak saya tinggal dunia blog ni.. hahahaa

suka suka said...

Assalam dr .. nak try jugalah..mcm senang je!

inahar ali said...

bbwana..mmg sedap kan! nnti cubala resipi tu!

inahar ali said...

liza..mekaceh gak ye sbb berkongsi resipi yg mabeles nih..mmg x muak makan!

inahar ali said...

ksweetie..alaa dh lama abih kak..pasnih nk wat lagi..hehe!

inahar ali said...

mayang..wasalm welkam back ke dunia blogging..hehe! jgn lupa try resipi yg best nih ye!

inahar ali said...

suka-suka..try jgn x try ye..mmg mudah sgt resipinye!

tun_telani said...

Salam kak ina.. nyum! makan sejuk2 sedap nih.. tun penah try puding rot, mmg rasa berlemak, sedap.

inahar ali said...

tun..betui tu..mmg sedap banget puding roti keramel nih..berulang2 mamam..hehe!

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

eeem sedapnya nampak

Rohah said...

dah lama xmkn desert...kemecerr

inahar ali said...

kak ros..mmg sedap..nnti cubala!

inahar ali said...

rohah..segala jenis dessert mmg sedap..xleh tolak kan..hehe!

Anonymous said...

Hello friends,
Good news,This one place to shop for members provides value and convenience. JOIN TODAY to enjoy membership status.
Please visit this site http://www.comprewards.com/
& like this page https://www.facebook.com/comprewards
Thank you.

Nadz Nazharzan said...

Assallamualaikum kak Ina..

Yg ni kalau nak makan, confirm selepas disejukkan dulu dlm peti ais baru best kan kak.

inahar ali said...

nadz..memang kalu sejuk lagi mengancam tp aritu akak belasah pepanas pun sodap gak..hehe!

Chik Mimi said...

Kak Ina kita pun tertinggal ketapi ni belum try test lagi puding ni lagi

inahar ali said...

mimi..iyeke..baik cepat torai..klu x rugi woo!! ni pun akak ingat nk lagi sat agi..hehe!!

Nur-nba said...

Salam rindu Kak Inahar.. Sedap mkn sejuk2.. yummy.. ♡

inahar ali said...

nur..wasalam..rindu gak kt nur..muaaahh!!