Thursday, February 22, 2018

AYAM UNGKEP

Ayam Ungkep Sumber : Amie's Little Kitchen Dicuba oleh : Surianti Ramli Bahan-bahan: 1kg daging ayam - potong 10 - lumur dengan sedikit garam & kunyit - perap seketika 2 batang serai - dititik 3 cawan air minyak sedikit asam jawa (pilihan) garam / gula / perasa pilihan Bahan tumbuk / kisar: 5 ulas bawang putih 10 biji bawang merah 2 sudu makan ketumbar biji 1 sudu makan jintan manis 1 sudu teh jintan putih 3 cm kunyit hidup 3cm halia 15 biji cili padi Cara: 1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar sehingga terbit minyak. 2. Masukkan serai dan daging ayam dan kemudian gaul rata hingga ayam kelihatan layu atau berubah warna. 3. Tambahkan air, garam / gula / perasa pilihan. 4. Tutup kuali rapat-rapat. 5. Kacau sekali-sekala untuk memastikan daging ayam tidak hangus kekeringan atau hancur. 6. Apabila kuah kering (jika suka kuahnya tak perlu masak sampai kering), dan ayam empuk, matikan api. Invested $100 in Cryptocurrencies in 2017...You would now have $524,215: https://goo.gl/efW8Ef

Invested $100 in Cryptocurrencies in 2017...You would now have $524,215: https://goo.gl/efW8Ef

 Assalamualaikum. Ni adalah entry tertunggak menu minggu lepas masakan wong jowo iaitu Ayam Ungkep. Sedap banget! Dulu pernah buat menggunakan resipi lain di sini tapi kali ni kita ambil resepi dari instagram Surianti Kitchen. Mekaseh Sue berkongsi resepi yang lazat ni. Jom kita zaas resepi yok! 

AYAM UNGKEP

Resepi asal -
@surianti_kitchen
Sumber - inahar's cooking time

Bahan-bahan:
1kg daging ayam - potong 10 - lumur dengan sedikit garam & kunyit - perap seketika
2 batang serai - dititik
1 cawan air
minyak
sedikit asam jawa/asam keping (pilihan)
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk / kisar:
5 ulas bawang putih
10 biji bawang merah
2 sudu makan ketumbar biji
1 sudu makan jintan manis
1 sudu teh jintan putih
3 cm kunyit hidup
3cm halia
15 biji cili padi


Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar sehingga terbit minyak.
2. Masukkan serai dan daging ayam dan kemudian gaul rata hingga ayam kelihatan layu atau berubah warna.
3. Tambahkan air, garam / gula / perasa pilihan.
4. Tutup kuali rapat-rapat.
5. Kacau sekali-sekala untuk memastikan daging ayam tidak hangus kekeringan atau hancur.
6. Apabila kuah kering (jika suka kuahnya tak perlu masak sampai kering), dan ayam empuk, matikan api.
Ayam Ungkep Sumber : Amie's Little Kitchen Dicuba oleh : Surianti Ramli Bahan-bahan: 1kg daging ayam - potong 10 - lumur dengan sedikit garam & kunyit - perap seketika 2 batang serai - dititik 3 cawan air minyak sedikit asam jawa (pilihan) garam / gula / perasa pilihan Bahan tumbuk / kisar: 5 ulas bawang putih 10 biji bawang merah 2 sudu makan ketumbar biji 1 sudu makan jintan manis 1 sudu teh jintan putih 3 cm kunyit hidup 3cm halia 15 biji cili padi Cara: 1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar sehingga terbit minyak. 2. Masukkan serai dan daging ayam dan kemudian gaul rata hingga ayam kelihatan layu atau berubah warna. 3. Tambahkan air, garam / gula / perasa pilihan. 4. Tutup kuali rapat-rapat. 5. Kacau sekali-sekala untuk memastikan daging ayam tidak hangus kekeringan atau hancur. 6. Apabila kuah kering (jika suka kuahnya tak perlu masak sampai kering), dan ayam empuk, matikan api. Invested $100 in Cryptocurrencies in 2017...You would now have $524,215: https://goo.gl/efW8Ef

Invested $100 in Cryptocurrencies in 2017...You would now have $524,215: https://goo.gl/efW8Ef
Ayam Ungkep Sumber : Amie's Little Kitchen Dicuba oleh : Surianti Ramli Bahan-bahan: 1kg daging ayam - potong 10 - lumur dengan sedikit garam & kunyit - perap seketika 2 batang serai - dititik 3 cawan air minyak sedikit asam jawa (pilihan) garam / gula / perasa pilihan Bahan tumbuk / kisar: 5 ulas bawang putih 10 biji bawang merah 2 sudu makan ketumbar biji 1 sudu makan jintan manis 1 sudu teh jintan putih 3 cm kunyit hidup 3cm halia 15 biji cili padi Cara: 1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar sehingga terbit minyak. 2. Masukkan serai dan daging ayam dan kemudian gaul rata hingga ayam kelihatan layu atau berubah warna. 3. Tambahkan air, garam / gula / perasa pilihan. 4. Tutup kuali rapat-rapat. 5. Kacau sekali-sekala untuk memastikan daging ayam tidak hangus kekeringan atau hancur. 6. Apabila kuah kering (jika suka kuahnya tak perlu masak sampai kering), dan ayam empuk, matikan api. Invested $100 in Cryptocurrencies in 2017...You would now have $524,215: https://goo.gl/efW8Ef

Invested $100 in Cryptocurrencies in 2017...You would now have $524,215: https://goo.gl/efW8Ef

4 comments:

Acik Erna said...

Satu2 nta menu yang tak pernah buat sendiri ina.tau makan je

Norlaili A Wahab said...

ayam takyah goreng dulu....best lah ni hehehe

inahar ali said...

K.Erna..nnti try ler kak. mudah jer buatnye. Sedap cam rendang rasa dia kan.

inahar ali said...

Laili..iye ayam xyah goreng. Mudah banget memasaknye..hihi!