Friday, February 10, 2017

NASI LEMAK & SAMBAL UDANG PETAI


Assalamualaikum.. meh layan mata nasi lemak kita digandingkan dengan lauk sambal udang petai. Perghhh..memang enak banget!! Ikan bilis pula hanya digorengkan jer tanpa buat sambalnye. Sekali sekala makan nasi lemak cenggini memang sodap! Jom kita zaass resipinye ye!

RESIPI NASI LEMAK

bahan2
4 cawan beras
5 cawan santan
1 inci halia- hiris nipis
1 biji bawang besar dimayang
2 helai daun pandan
1 suduteh halba - optional
garam secukupnya

cara
Basuh beras dan toskan. Campurkan semua bahan2 diatas dan masak dalam ricecooker seperti biasa. Setelah masak gemburkan nasi dgn garpu @ chopstik. Biarkan sebentar dalam rice cooker. Hidang nasi dengan lauk sampingan ikut suka.

RESIPI SAMBAL UDANG PETAI

bahan
1/2 kg udang sederhana besar, buang kepala dan belah belakang, cuci dan goreng sebentar, angkat dan ketepikan.
isi petai secukupnye
3 ulas bawang putih ~ kisar
6 ulas bawang merah ~ kisar
3 tangkai cili merah ~ kisar
1 senduk cili giling @10-15 tangkai cili kering ~ rendam hingga lembut dan kisar
2 inci belacan ~ kisar
1 labu bawang besar ~ hiris bulat
air asam jawa secukupnye
minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

cara
Tumiskan bahan yang di kisar hingga harum
Masukkan cili dan air asam, masak lagi hingga terbit minyak
perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
Akhir sekali masukkan udang, petai dan bawang hiris
Gaul rata dan sedia untuk di hidangkan.

4 comments:

adda syuhada said...

alamak nasi lemak smbal udang petai tu nampak sedap la..

inahar ali said...

adda..sedap sampai bertambah2 pinggan nyer..hihi!

Sweetie said...

Memang bestlah sambal udang petai... mmg tak noleh-noleh kiri kanan dah kalau tgh makan.

Anyway, saya dah 'curik' resipi muffin chocolate chip Ina. Dah postkan kat blog pun.

inahar ali said...

ksweetie..sgt betui tu kak..mkn bertambah2 pinggannyer..hihi! mekaseh kak try resipi choc chip muffin tu ye. one of keeper recipe tu!