resipi - Norzailina Nordin
sumber 1 - K.Nor@SecubitGaram
sumber 2 - inahar's cooking time
Bahan:-
1 ekor ikan siakap - ni kita goreng dgn tepung berempah segera jek!
Bahan Cincang Halus:-
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia muda
2 biji cili merah
Bahan Dihiris Halus:-
1/2 kuntum bunga kantan
2 helai daun limau purut
4 - 5 biji cili padi
Bahan-Bahan Sos:-
2 camb cili kisar
1 camb sos tomato
2 camb sos plum
2 camb gula pasir
2 camb sos cili
1 camb jus limau nipis
1 camt kicap manis
Cara Memasak:-
Sediakan kukusan. Lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit. Letakkan ikan di dalam pinggan yang dilengser dengan sedikit minyak dan air. Kukus hingga ikan masak. (kita goreng je ikan siakap td dgn tepung berempah ye!) Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan2 cincang selama 1 minit. Masukkan bahan-bahan sos dan kacau rata. Bila mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air kukusan ikan(guna air biasa je sbb x kukus ikan) dan garam serta gula. Masak hingga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan tadi. Makanlah bersama nasi putih dan ulam-ulaman.
No comments:
Post a Comment