Monday, May 9, 2016

KEK LOBAK MERAH WALNUT



Assalamualaikum semua..arini nak updet lagi satu entry tertunggak ye! Kek lobak merah berwalnut..mmg wallaaa!! Carrotcake is one of my favourite cake..mmg tak boleh tahan kalu nampak kek lobak nih! Drooling dah ni beb..hehe! Resipi carrotcake dah macam2 try kt dapur Pn Doc ni..boleh klik sini , sini dan sini. Okay jom kita zaas resipi ye!

RESIPI KEK LOBAK MERAH
sumber- inahar's cooking time

Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum (allpurpose)
4 biji telur
1/1/4 cawan minyak jagung
11/2 cawan gula perang
21/2 cawan lobak parut
1/2 cawan nenas cincang halus (drained)
100 gm walnut cincang toasted 5 minit
kismis ikut suka
1 suduteh esen vanilla
2 suduteh baking powder
11/4 suduteh soda bicarbonate
1/2 suduteh garam

Cara
Pukul telur dan gula hingga hancur.
Tambah minyak, pukul lagi.
Kemudianmasukkan bahan2 yg di ayak tadi. Gaul bagi rata. Akhirnya masukkan bahan2 lain dan gaul ngan spatula sebentar sahaja utk bagi rata dan mesra. Tuang adunan dalam loyang yg telah dilengserkan.
Bakar dlm oven yg telah dipanaskan @180c selama 50-55 minit ikut oven memasing ye.
Sejukkan kek dan hias dengan cheesecream icing.

RESIPI CHEESECREAM TOPPING
250ml fresh/whipping cream
200gm creamcheese (guna jenama philadelphia)
1/2 cawan gula halus

Pukul freshcream hingga kental dan ketepikan.
Pukul pula creamcheese dan gula hingga gebu.
Kemudian campurkan cheesecream bersama fresh cream yg telah dipukul kental tadi. Kacau sebati dan boleh terus digunakan utk menghias kek.

5 comments:

cik ain | sweet thots said...

Salam Kak Ina,

Rindu tau tunggu entry akak gak. Kita pon sgt suka kek karot berwalnut. Kalau dekat dh mai ketuk pintu mintak sikit ... ehehe

Acik Erna said...

lama tak de n3..keluar je bawak kek sedap ye ina

inahar ali said...

Ain..wasalam! K.ina pun rindu nk jjcm blog kengkawan! kek karot ni dh lama abiss wehh..hihii!

inahar ali said...

Acik Erna..hihiii kek yg dh lama basi kak..hahaha!

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share foto-foto baju, kain dan accessories, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)