Saturday, May 7, 2016

KEK BAHULU GEBUS GEBAS!



Assalamualaikum...Hollaaaaaaa! Waduh rindu banget sama uollss! Dah berhabuk dapur maya Pn Doc ni kena tinggal hampir 4 bulan jugak..huhuu! Arini baru sempat nk menjenguk ke blog ni. Alahai sunyi sepi ye dah lama tak berhupdet resipi..hihii! As usual kita sgt sibuk last few months bercampur ngan mood malehh yg mencengkam-cengkam ni haaa..hehe!! Okay ler entry arini adalah entry tertunggak hok lama dulu tersimpan elok kt dlm komputer ni haa. So jangan tanya ye..kek bahulu ni dah lama jd baja..hihi! Resipi from my good fren Dr Siti Farida..memang sgt gebus gebas & soft banget! Dulu pernah buat bahulu gulung guna resipi yang lain..boleh klik sini ye! Cer korang try nanti ye! Memang marvelous i tell uu! Jom zaass resipi yok!

RESIPI KEK BAHULU
resipi asal - Siti Farida
sumber - inahar's cooking time

Bahan-bahan
3 biji telur gred b
1 cawan tepung gandum (or superfine flour)
1/2 cawan gula castor
3/4 suduteh baking powder
1 suduteh esen vanilla

Cara
Ayak tepung dan baking powder.
Pukul telur + gula higga kembang pd high speed (10 minit @ naik 3x ganda)
Masukkan esen vanilla, pukul lagi sebati.
Masukkan tepung yg telah diayak, kacau sebati guna spatula sahaja
Panaskan dlm oven acuan yg telah dilengser dgn minyak selama 10 minit.
Keluarkan dari oven dan terus masukkan adunan.
Bakar pd 200c selama 20-25 minit. Jika guna acuan bahulu bunga kecil bakar hanya 10-15 minit sahaja.



2 comments:

Ayu said...

Assalam Puan Doc..
wah apa khabar mu disana..
semuga sihat2 selalu..
welcome back dear..

memang nampak gebus gebas bahulu ni..
boleh masuk list ni..thank you for sharing..

inahar ali said...

Wasalam ayu dear..rindu-rinduan kt kita ek..hihii! Vit R baru mai ni. Itu yg x pasal2 terupdet resipi pulok..hahaa! Jgn lupa try resipi ni ye ayu.