Monday, March 16, 2015

KEK KUKUS BUAH



Assalamualaikum! Alhamdulillah akhirnya berjaya gak Pn Doc merajinkan diri mebuat kek kukus buah yang amat sedap ini. Resipi dah berkurun simpan cuma tak rajin nak buatnya memandangkan kena ngukus sampai 4 jam youuuu! Anyway..mmg sgt berbaloi hasilnye! Jutaan terimakasih wat CaHaya Shiela yang berkongsi resipi kek kukus yang sangat mantop nih! Resipi asal oleh Chef Zubaidah. Thanx again to both for sharing! Muaahhh!! This is definitely a keeper recipe. Rasanya yang kurang manis juga lembab menambahkan kesedapanye..lagi lama disimpan lagi moist dan makin sedap rasanye. Jadi..jomm laa kita zaass resipinye ye!

RESEPI KEK BUAH KUKUS
resipi asal - Chef Zubaidah
sumber 1 - CaHaya Shiela

Bahan-bahan
  • 250g mentega berkualiti tinggi
  • 340g gula pasir
  • 50ml air panas
  • 500g buah-buahan campuran 
  • 3 biji telur gred A
  • 350g tepung gandum*
  • 1 sudu kecil cream of tartar*
  • 2 sudu kecil soda bicarbonat* 
  • 1 sudu kecil serbuk buah pala/nutmeg*
  • 1 sudu kecil esen vanila
Cara-cara
  • Masak gula hingga keperangan dan masukkan air panas perlahan-lahan. Sebatikan. Masukkan butter sehingga cair kemudian masukkan buah-buahan campuran . Biarkan mendidih seketika. Ketepikan dan kemudian sejukkan.
  • Ayak bahan-bahan yang bertanda *. Masukkan ke dalam adunan mix fruits tadi sedikit demi sedikit menggunakan senduk kayu sehingga sebati.
  • Mangkuk lain, pukul telur dan esen sehingga kembang dan masukkan perlahan ke dalam adunan kek dan gaul sebati menggunakan senduk kayu juga.
  • Alas loyang 7x7 dengan kertas baking. Sapukan butter keliling dan tuangkan adunan kek ke dalamnya.Tutup loyang dengan aluminium foil.
  • Kukus selama 4 jam untuk mendapat kelembapan yang diinginkan. (boleh dikukus 2 jam shj)
  • Sejukkan kemudian potong. (Pastikan kek benar2 sejuk seeloknyer semalaman supaya kek dan buah tidak berderai dan padat ketika dipotong).


19 comments:

Amie said...

Woooo... ada juga teman saya mengukus kek buah... saya kukus 3 jam 1/2 aje, tak sanggup nak tunggu lama, saya ubahsuai sikit bahannya... sedapkan!

kehidupan sihat said...

nampak menarik..lembap2 je kek ye..

salam kenal & jemput ke blog nana

Acik Erna said...

Lamanya kukus pn doctah bila nak cuba ni

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

inahar ali said...

amie..tu la kan..teringin punyer pasal..terpaksa kugagahi jua 4 jam ngukuss tu..hehe!

inahar ali said...

nana..mekaseh melawat blog akak. Insyaallah..nnti akak jengok ke blog nana ye!

inahar ali said...

acikerna..hahahaa..tu la pasal! adoiiii!

Nooriah Abdullah said...

sedap ni doc makan sejuk2 macam ni terlioqqq la

inahar ali said...

Kaknoor..mmg kak..pas satu satu ngap x perasan dah berpotong2 mamam..adoiii! huhu!

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

sy salin resepinya.. doakan sy diberi kekuatan mengukus 4 jam ya doc

inahar ali said...

SKT..insyaallah u can do it dear..powerpuff girl!!! Kihkihkihhh!

Keladi Betawi said...

Salam perkenalan.

Saya pernah dengar pasal kek kukus stail nih.. tak berani nak cuba sbb stail ni mcm tak menjadi je...

tapi memandangkan dah di tried and tested, nak cuba jugak le.

tq for sharing. Alhamdulillah

inahar ali said...

keladi betawi..iye dulu saya pun takut nk wat kuih kukus cenggini sbb ngeri nk kukus sampai 4 jam kan tp mmg berbaloi la hasilnya.. insyaallah!

huda said...

dah lame tak makan kek buah, sendiri memang tak pandai buat...tengok gambar ni rase nak ngap terus hihi...

Rohah said...

lps raya thn lps, blm makan lagi kek buah kak...ngences

inahar ali said...

Huda..klu nk ngap tu kenala ada keknya kan..cepat pi operasi kt dapur nun..hihii!

inahar ali said...

rohah..akak lg lama tak mamam kek buah ni adala dlm 3-4 thn giteww..kihkihhh!

Ainniah Zulkefli said...

kek feveret ayah & hubby ain nih.. boleh cuba bila free..hehe :)

www.ainniah.com

inahar ali said...

ainniah..try la resipi ni nanti ain..insyaallah sedap!