Wednesday, February 25, 2015

OREO CHEESE CUPCAKE

Assalamualaikum..taraaaaaa!! Dah lama tak mengecissss..oreo cheese cupcake ni mmg sgt mabeless! Conpom sekejapan jek licin..hehe! resipi dah pernah pos di sini. Jom kita zaasss..

Oreo Cheesecake Cupcake 
resipi: resipi citarasawan 
sumber: inahar's cooking time 

Bahan-bahan 
2 packet biskut oreo (1/2 utk base dan 1/2 utk filing dan toping, dibuang krimnya-nak guna krimnye pn boleh) 
250gm cream cheese - suhu bilik 
30gm mentega 
100gm gula kaster 
2 biji telur 
1 sudu teh esen vanila 
50gm serbuk oreo 
1 sudubesar tepung (kita tambah) 
Hiasan : Serbuk oreo secukupnya (kita guna kepingan oreo jek) 

Cara-cara : 
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Sediakan acuan tart dan cawan kertas, masukkan sekeping biskut oreo di tengahnya sebagai base (dasar). Ketepikan dahulu. 
2. Putar cream cheese, mentega, gula dan esen vanila hingga sebati, masukkan telur satu persatu dan putar hingga licin dan tidak berketul. Masukkan serbuk oreo, gaul hingga sebati. 
3. Masukkan ke dalam piping bag, gunting muncungnya. Kemudian pipekan ke atas biskut oreo. 
4. Taburkan di atasnya dengan serbuk oreo dan bakar selama 20-25 minit. Sejukkan selama 1 jam di dalam peti sejuk atau semalaman.





14 comments:

tun_telani said...

Salam kak ina.. terbaik resepi nih..tun paling suka mkn cheesecake letak oreo..

Nooriah Abdullah said...

wah don Ina sempat lagi membaking cheesecake..kaknoor baru buat belum smepat upload gambar hehee

Sweetie said...

Tengok gambar mcm skon...

inahar ali said...

Tun..mmg betui ciskek oreo pd akak yg plg sedap kan..very the marbeles kan!

inahar ali said...

Kaknoor..wah cepat jer sy terbang nk cikun 2 ketui ciskek akak lak..hihii!

inahar ali said...

Ksweetie..mcm skon ek rupanye? Hihii..yg penting rasa ia mmg mcm ciskek sejibik..hehee!

LiNa_Pg said...

Wah menarik ni ciskek dalam cupcake..ada oreo pulak..kalau buat mesti terlajak larisssss sbb suma suka cis kek

inahar ali said...

Linapg..iye ciskek oreo ni mmg terlajak lariisss !! Tsk rugi klu wat..sure berebut anak beranak..hihii!

izahdaut said...

akak.. tu apa?
ok baik. balik dulu. *konon konon tak terguda kan.
terus bukak peti ais cek cisss.
hahaha

inahar ali said...

izah..wahahaahaa!! mmg lawak beb!! kihkihhh..

Rohah said...

walah kak...bisa ngences ni...weekend yg lps anak dara buat muffin, tp yg ada serbuk koko

inahar ali said...

Rohah..klu ngencess kenala cepat operasinya dongg!! hehe..

Mayang ABDUL RAZAK said...

adoiyaiii.. sedapnya kak ina

inahar ali said...

Mayang..cer try resipi ni nnti.. meme tak mengecewakn tau..hiihii!