Monday, September 28, 2020

EGG CHEESE GARLIC BREAD

Assalamualaikum! Tadaaaa...ini lah kejadiannya inspired by korean cheese garlic bread yang tengah viral la ni maka terhasillah Egg Cheese Garlic Bread versi savoury tanpa ada rasa manis juga versi express menggunakan burger bun jer.. mudah keje kita kan takyah nak uli2 roti tu bagai yg belum tentu gebu lembut helok kalau kita yang bukan pakar ni membuatnya.. kaann! Hihii..Ok disebabkan tiada stok cream cheese jadi kita guna sliced cheese jer bersama tambahan filling scramble egg. Memang mudah banget buatnya.. Anak2 kata sedap sgt banding korean cheese garlic bread tu yg sgt creamy dan agak manis rasanya cepat muak kalu makan terlebih kan. So jom kita zaass resepinya yok!

Egg Cheese Garlic Bread
Sumber - inahar's cooking time

Bahan utk roti
4 biji burger bun

Bahan cheese
4 keping sliced cheese

Bahan Scrambled Egg
3-4 biji telur
2 sudu besar susu segar
2 sudu besar mentega/marjerin
Sedikit serbuk ladaputih/hitam
Garam secukup rasa

Panaskan mentega hingga cair dan tambahkan semua bahan lain. Kacau bancuhan telur tu sehingga masak soft2 gitew. Tutup api dan ketepikan.

Bahan Garlic Butter Sauce
3 sudubesar mentega
5 ulas bawang putih- racik atau parut halus
1 biji telur
1 sudubesar susu segar
1/2 suduteh dried parsley
Garam secukupnya


Panaskan mentega hingga cair. Campur garlic dan dried parsley. Kacau rata sekejap dan tutup api. Bila agak sejuk baru tambah telur juga susu segar dan garam. Kacau sebati.

Cara penyediaan
Panaskan dulu oven 180c selama 10 minit
Roti bun dipotong 6 atau lapan bahagian (pastikan jangan sampai putus)
Masukan scramble egg di celah belahan roti tadi secukupnya. Koyak2kan slice cheese dan selit di belahan roti tadi. Akhir sekali tuang garlic sauce tadi di atas roti hingga menyaluti keseluruhan roti tadi (boleh juga celupkan roti ke dalam bancuhan garlic butter sauce tu). Kemudian bakar dalam oven yg telah dipanaskan tadi selama 10-15 minit ikut oven memasing ye. Bakar agak2 garing dan naik bau garlic td ye. Siap utk di makan.


 

5 comments:

Amie said...

Wah! Cantikkkejadian egg cheese garlic bread! Warnanya pun menggoda selera! Saya tak mampu buat lagi hihihiiii!

mama sara nur said...

sedappnya

inahar ali said...

Amie..resepi mudah jer ni..guna roti burger bun tu jer..xyah uli2 dah..hihi!

inahar ali said...

mama sara..alhamdulillah sedap. nanti tryla resepi mudah ni.

Norlaili A Wahab said...

ni yang best ni. guna roti burger pun dah sedap :)