Wednesday, January 15, 2020

IKAN TALAPIA MASAK LEMAK CILI API



Lagi menu sedap yang tak boleh bawa bincang puan2 ye..hihii! Jom layaann..

IKAN TALAPIA MASAK LEMAK CILI API
sumber- inahar's cooking time

bahan
1 ekor ikan talapia merah- siang dan cuci bersih dengan air asam jawa @ limau nipis. Potong 2 atau 3 bahagian
2 batang serai
1 keping asam gelugur
santan secukupnya (saya guna santan serbuk satu peket dibancuh dgn air)
1 kiub pati ikan bilis (optional)
garam & gula secukupnya
minyak untuk menumis

bahan kisar/tumbuk
4 biji bawang merah 
2 ulas bawang putih
1 cm halia
sedikit kunyit hidup (guna serbuk kunyit pun boleh)
10-15 biji cili padi ikut kesukaan

Cara
Panaskan minyak lalu tumis bahan kisar dan serai hingga naik bau. Masukkan santan dan masak hingga hampir mendidih. Kemudian masukkan ikan. Bila hampir mendidih masukkan asam keping , kuib pati ikan bilis juga perasakan garam dan gula secukupnya. Masak sekejap lagi dan rasa jika okay boleh tutup api. Siap!

3 comments:

bbet99 said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Norlaili A Wahab said...

Memang tak boleh bincang hehehe

inahar ali said...

k.laaili..memang pun. hahaha!