Wednesday, February 20, 2019

BREAD & BUTTER PUDDING.. ALAHAI SEDAPNYA!

Assalamualaikum ketemu lagi kita..Alhamdulillah. Musim2 panas ni dapat mamam puding roti cenggini..memang nyaman sangat la kaann! Resepi bread butter pudding ni memang a keeper recipe..kita dah tak guna resepi lain dah. Memang puashati dgn hasilnya yang lembut, moist, lemak berkrim dan kemanisan yang just nice..wallaaa! Digandingkan pula dgn sos kastad koktel..mmm nyum nyum! Tapi selalunya kita makan dgn fruit koktel camtu jer pun dah sedap..takyah sos kastad dah. Sedap dan tak muak dimakan. Jom kita zaas resepi yok!


RESEPI BREAD & BUTTER PUDDING

BAHAN2 NYA:
10 keping roti gardenia
500 ml susu uht@ fresh milk
300 ml whip@fresh cream - klu xde cream pn xpe ganti dgn susu tp rasanya ttp sedap..
5 biji telur
100 gm gula castor
30 gm gula castor (utk ditabur atas puding just before bakar)
50 gm raisins
sedikit potongan nenas tin (boleh gak ganti dgn lychee,epal hijau @ buah2an lain yg disukai)
butter (untuk disapu pd setiap keping roti)
esen vanilla
Telur dan gula di pukul hingga gula hancur. then add milk, cream and esen vanilla dan pukul sebati.
susun roti yg telah disapu mentega dan dipotong kecil ke dlm loyang pembakar.sambil ditabur kismis dan potongan nenas diantara lapisan roti dan lapisan atas sekali.then tuangkan bancuhan susu tadi. Lastly taburkan gula castor diatas roti tadi sebelum dibakar supaya nanti ia akan caremelised on top of the pudding.(memberi bau yg lebih wangi lagi!)
bakar didalam preheated oven @ 180 c secara water bath(letak loyang atas dulang berisi air utk memastikan kelembapan pudding itu) selama 40-45 minit.(ikut oven masing2)
**
Hasilnya amat memuaskan hati sbb rasanya yg tidak begitu manis dan sangat lembut & lembap texturenya ala2 caramel puding. Sangat enak dimakan bersama aiskrim dan fruit cocktail..mmm yummy!
Untuk Sos Kastad Koktel 
(boleh juga dimakan ngan fruit koktel biasa aje x yah wat sos kastad sbb puding nih dh sedia lemak berkrim)
1 tin fruit coctail beserta jusnya
1 tin susu cair
1 cawan air
1/2 cawan gula (manis ikut suka)
1 sudubesar tepung kastad
secubit garam
cara2:
Kacau rata semua bahan dan masak sehingga mendidih. Sejukkan dalam petiais. bila sejuk bolehla dihidangkan bersama puding yg telah disediakan tadi. Layan..

8 comments:

hungryworm__ said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Norlaili A Wahab said...

oooo....tabur gula tu yang jadikan rupanya caramelised....
yum yum :)

inahar ali said...

K.laili..iye..gula tu bila caremelised jd harum puding roti tu. Mmg sedap

Fransisca Hope said...
This comment has been removed by a blog administrator.
成人影城 said...
This comment has been removed by a blog administrator.
dytudtyujdytdgh said...
This comment has been removed by a blog administrator.
av女優 said...
This comment has been removed by a blog administrator.
عبده العمراوى said...



شركة مكافحة حشرات بسيهات
شركة طيوب للمجارى بالدمام