Friday, April 6, 2018

CRUNCHY ALMOND CARAMEL

Assalamualaikum.. Finally berjaya membuat biskut florentine aka crunchy almond caramel ni. Mudah sangat membuatnya rupanya Alhamdulillah sekejapan jer mengunyah dah tinggal suku balang jer..hihii! So jom semak resipi yok!

Resepi Crunchy Almond Caramel
Sumber 1 - kuali hangus
Sumber 2 - inahar's cooking time

Bahan-Bahannya:-
200 gm tepung Florenta / Bienetta
200 gm badam keping
100 gm kuaci hitam/hijau
20 gm bijan hitam


Cara Membuatnya:- Badam dan kuaci di bakar terlebih dahulu di dalam oven pada suhu 160 C selama 5 minit
Satukan semua bahan dalam bekas & Gaul rata, hingga semuanya bersalut sempurna.
Sediakan loyang 14x14 inc, alas loyang dengan kertas kek (non stick baking paper).
Panaskan oven pada suhu 160C. Tuangkan adunan tadi dalam loyang dan ratakan NIPIS.
Bakar dalam oven selama 10 minit. Sejurus keluar dari oven terus potong kepada kepingan
Simpan dalam bekas kedap udar

4 comments:

Norlaili A Wahab said...

ni boleh dibuat cookies untuk raya ni hehehe

engaztop2 said...
This comment has been removed by a blog administrator.
engaztop2 said...
This comment has been removed by a blog administrator.
inahar ali said...

K.laili..wajib buat ni tau. Hihi