Friday, November 25, 2016

APPLE PIE


Assalamualaikum..hollaaa!! Pekabo semua? Semoga para pembaca blog Pn Doc sentiasa sihat ceria hendaknye. Rindu banget kt uollsss..lama giler dapur Pn Doc ni tak berasap..huhuu! Sori la ye..sgt sibuk memang tak dan nak menghupdet entry blog ni sejak berbulan nih ditambah dengan vitamin M yang berleluasa kt tubuh dan minda ni..ayoyo! Memang berhabukler dapurku tak berkemas..hihii! Okay buat permulaan ni Pn Doc nak updet resipi Apple Pie yang dah lama kubuat beberapa minggu lepas, so jangan minta ek memang udah jadi baja youu..hihi! Ini adalah feveret resipi kita yang selalu digunakan. Jom kia zaaass resipi ye!

RESIPI APPLE PIE
sumber - inahar's cooking time


bahan pastri
1 3/4 cawan tepung gandum
125 gm cold butter (boleh campur 80gm butter+45gm shortening)
50 gm gula castor
secubit garam
2-3 sudubesar air sejuk/ais

bahan filling
4 biji epal hijau- dikupas kulit dan dipotong dadu
100 gm gula perang
2 sudubesar butter
1 suduteh cinnamon powder
1/2 suduteh serbuk pala
1 biji lemon - ambil jus dan parutan kulitnye sekali
3-4 sudubesar almond kisar
secubit garam

Cara2-
pastri - ayak tepuk dan garam kemudian tambah butter dan digaul menggunakan hujung jari atau pastry cutter sehingga jadi seperti serbuk roti. Tambah air sedikit demi sedikit dan gaul sebati sehingga membentuk doh, wrap dengan plastik dan sejukkan dalam petiais selama 20 minit. Kemudian bahagi dua doh, satu bahagian di bentukkan dalam acuan tart. Cucuk2 kan dasar pastri menggunakan garpu dan kemudian di isi filling sbelum ditutup atasnya dengan sebahagian lagi doh. Cucukkan permukaan doh dgn garpu dan hias ikut suka. Sapukan kuning telur ke atasnya dan bakar dalam oven yg telah dipanaskan @ 180c selama 30-40 minit bergantung oven memasing ye.
filling - panaskan butter dan masukkan epal juga gula perang dan masak hingga epal jadi agak lembut. Kemudian masukkan bahan2 lain dan masak lagi hingga pekat. Bolehlah ditutup api.


bahan2 utk pastri 13/4 caw tepung gandum 125 gm cold butter ( u can mix 80mg butter+45mg shortening) 50 gm castor sugar secubit garam 2-3 sudubesar air sejuk/ais bahan2 untuk filling 4 biji epal hijau-dikupas kulit & potong dadu kecil 100 gm gula perang 2 sudubesar butter 1 suduteh cinnamon powder 1/2 suduteh serbuk pala 1 biji lemon-ambil jus & parutan kulitnye sekali 3-4 sudubesar almond kisar (can also use hazelnut) secubit garam cara: pastri- ayak tepung,garam then tambah butter serta garam dan gaulkan menggunakan hujung jari(atau pastry cutter) sehingga jadi spt serbuk roti. masukkan air sedikit demi sedikit dan gaul sebati hingga membentuk doh. wrap dgn plastic dan sejukkan dlm petiais selama 20 minit. kemudian bahagi dua doh dan satu bahagian bolehla dibentukkan kedalam acuan tart. cucuk2 kan dasar pastri dan isikan filling keatasnye sebelum ditutup atasnya dgn sebahagian doh lagi.cucuk2kan juga permukaan doh dgn garpu dan hias ikut suka. sapukan kuning telur keatas nya dan bakar dalam oven yg telah dipanaskan @ 180c selama 30-40 minit. filling-panaskan butter then masukkan apple, gula perang dan masak hingga epal agak lembut. kemudian masukkan jus beserta parutan kulit lemon, cinnamon & nutmeg powder,garam dan almond kisar..masak lagi hingga pekat. Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef

4 comments:

NEKCIK said...

Tengok gambar mcm nak mintak...da baca x jadi lah

inahar ali said...

Nekchik..hahaha jangan ditanya ye! kempunan nanti..hihii!

Sweetie said...

Kite nak ambiklah resepi tu.... nak cuba buat pulak.

inahar ali said...

K.Sweetie..try jangan tak try ye kak! hihii