Wednesday, August 28, 2019

LONTONG JOHOR YANG ENAK..


Assalamualaikum..baru berkesempatan utk updet menu lontong ni yang dimasak pada hari raya aidil adha yang lalu. Ini adalah  masakan oleh adik saya di rumah bonda. Alhamdulillah mendapat sambutan ramai sebab kami dah lama tak masak lontong homemade nih. Memang puashati  la.. Jom kita zaas resepi yg mudah ni..

RESEPI LONTONG JOHOR

sumber- inahar's cooking time

5 tangkai kacang panjang. hiris serong

1 biji kentang, kupas dan potong kiub
1 batang lobak merah saiz kecik, hiris nipis
2 keping tauhu, dipotong kiub
2 keping tempe berbungkus daun, dipotong kiub
1 biji terung ungu saiz sederhana, dipotong kiub dan rendam
Tauhu kering @ fucuk selebar 2 tapak tangan, dipotong kecil dan rendam hingga lembut
1/2 biji sengkuang saiz kecil, kupas dan potong kecil, rendam
sedikit soo hoon, cuci dan kerat pendek
1/4 bahagian kubis bulat, hiris kecil, cuci dan toskan
Santan secukupnya - saya guna santan peket segera
Garam dan gula secukup rasa
Serbuk perisa (optional)
Air panas jika perlu

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)

7-8 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
4 biji buah keras, hiris
1 genggam udang kering, cuci dan rendam 10 minit, toskan

BAHAN-BAHAN LONTONG :-)

Lontong daun pisang secukupnya (boleh guna nasi impit atau ketupat)
Telur rebus secukupnya
Sambal tumis (atau sambal kacang)
Serunding kelapa


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK KUAH LODEH :- Panaskan minyak dalam periuk untuk menumis. Tumis bahan2 kisar halus hingga harum. Tuang santan , kacau dan biarkan mendidih. Masukkan bahan2 yang keras dahulu seperti lobak merah, kentang, sengkuang, tempe dan tauhu kering (toskan dulu airnya). Kacau rata dan masak hingga bahan2 tadi lembut sedikit.
  2. Tambah kacang panjang, kobis, terung (toskan airnya) dan kacau rata. Biarkan menggelegak, jika kurang kuah boleh tambah sedikit air panas. Masukkan soo hoon yang dikerat pendek tadi. Kacau perlahan, perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Biarkan mendidih dengan api sederhana sambil dikacau perlahan. Masak sekejap lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api. Ketepikan.
  3. UNTUK MENGHIDANG LONTONG :- Potong lontong pada saiz kecil dan masukkan ke dalam mangkuk sesuai. Tuang secukupnya kuah lodeh bersama2 isinya sekali. Taruk telur rebus, serunding kelapa dan sambal tumis. Boleh hidangkan. Biasanya di Johor, lontong dihidangkan sebagai sarapan pagi....Selamat mencuba!!..

6 comments:

Sunah Sakura said...

sedapnya kak! nyum nyum!

Norlaili A Wahab said...

Wahhhhh sedapnya. Raya mesti cari lontong. Yang best ada serunding kelapa tu ๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹

inahar ali said...

sunah..meme sodap lontong homemade ni dik..hihii!

inahar ali said...

K.laili..betui tu serunding kelapa tu mmg penambah aumm giteww,,hihi!

sweetie said...

Makan lontong tak sedap kalau tak ada serunding kelapa dan sambal sotong kering. Baru ngam!

inahar ali said...

K.sweetie..betul tu kak. Lg satu saya suka gak klu tambah sambal kacang jugak..perghh!