Monday, April 20, 2015

SUP AYAM HADNYAI

Assalamualaikum..sori ye ni entry tertunda lagi iaitu Sup Ayam Hadnyai yg dimasak minggu lepas..resipi sup ayam paling meletopss! A keeper recipe! korang mmg rugi kalu tak cuba resipi sup ayam nih..memang mantopss! Resipi asal dari myresipi tapi kita kongsi dari dapur Cik Mat Gebu..mekacehh bnyk2 ye Mat! Entry lama boleh dilihat  di sini. Jom zaaass resipi!

RESIPI SUP AYAM HADNYAI
resipi asal - MyResipi
sumber 1 - CMG

BAHAN - BAHANNYA :-) 

800 g ayam, dipotong sederhana besar 
5 batang serai, dititik 
7 cm lengkuas, diketuk
2 batang saleri, dikerat2 
2 biji tomato, belah 4 setiap satu (resipi asal tak letak)
5 - 6 cawan air (atau secukupnya) 
Garam dan gula secukup rasa 
2 kuntum bunga lawang# 
5 biji buah pelaga# 
3 kuntum bunga cengkih# 
1 batang kayu manis#(#rempah tumis) 
5 biji bawang merah* 
3 ulas bawang putih* 
3-4 biji cili padi*
4 cm halia* 
1 camca teh lada hitam(resipi asal tak letak)* 
2 camca besar ketumbar* 
1 camca teh jintan kasar* 
1 camca teh jintan halus*(*dikisar halus) 
Hirisan daun sup/daun bawang, untuk hiasan 
Bawang goreng, untuk hiasan 

CARA MEMBUATNYA :-) 
Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis rempah tumis, serai, lengkuas dan bahan kisar halus hingga harum. Masukkan ayam tadi dan gaul rata. Masak hingga ayam kecut kurang lebih 5 minit. Tuang air dan masukkan saleri. Gaul rata dan renih hingga ayam masak. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula sebagai pemangkin. Akhir sekali masukkan tomato dan masak 1 - 2 minit lagi. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan. Sedap juga dihirup begitu saja.

2 comments:

Amie said...

Lamanya saya tak masak nasi beraroma begini.... tumpang jamu mata sinilah aje ye....

inahar ali said...

amie..jamu mata pun boleh kenyang gak kan..hihii!